Vragen coalitie over zonnepark

VENRAY/SMAKT | Het is oorverdovend stil rond de twee zonneparken die twee verschillende ontwikkelaars in Smakt willen bouwen. Ook de dorpsraad Smakt-Holthees gaf maandag aan niets nieuws te kunnen melden. Venray Lokaal bracht, ook namens de coalitiepartners CDA en D66, weer wat leven in de brouwerij met het stellen van een twintigtal vragen aan het college over de zonnepanelenparken.

Met name willen de drie van het college weten hoe de geluidsbelasting voor de omwonenden er precies uit gaat zien. Er zijn inmiddels drie geluidsrapporten in omloop die elkaar tegenspreken. Ook wil het trio van B en W weten in hoeverre ontwikkelaar Kronos aan de bezwaren van omwonenden tegemoet kan en wil komen. Daarbij wil de coalitie van de hoed en de rand weten als het gaat om de capaciteit van het verdeel/overslagstation op Keizersveld: 'Wanneer is de grens daar bereikt om opgewekte stroom aan te kunnen leveren?'

Tevens krijgt het college de vraag voorgelegd of Kronos bereid is om met een kleiner park genoegen te nemen (het huidige plan is 25 hectare), bijvoorbeeld met een strook direct langs de A73. En kan de subsidieverstrekking van de overheid voor de parken in gevaar komen als de bouw vertraging oploopt? De subsidiemaatregel komt er in 2020 immers anders uit te zien. Kronos heeft aangegeven dat het alleen met subsidie een zonnepark in Smakt wil en kan bouwen.
De parken komen op vruchtbare landbouwgrond te staan. Het CDA is daar bijvoorbeeld geen voorstander van. Hoe gaat het college daarmee om? De coalitie wil ook van het college horen of er al een beeld is van geschikte locaties in de gemeente Venray. En kan Venray misschien zelf locaties beschikbaar stellen, zodat de gemeente de opbrengsten ervan in eigen zak steken? Donderdag 4 april krijgt de gemeenteraad een eerste versie gepresenteerd van de beleidsvisie aangaande duurzaamheid.