Raad ruim voor verplaatsen bedrijfswoningen

VENRAY | Met 25 stemmen voor en eentje tegen (SP) besloot de Venrayse gemeenteraad dinsdag voor het verplaatsen van agrarische bedrijfswoningen. Met de maatregel moet worden voorkomen dat boeren en (toekomstige) bewoners van de woningen elkaar in de weg zitten.


Door Henk Baltussen


De bedoeling is dat leegstaande bedrijfswoningen bij agrarische bedrijven worden gesloopt. De bouwtitel van de gesloopte woning kan vervolgens worden ingezet voor een nieuwe woning, bijvoorbeeld aan de rand van een dorp. Ondanks dat een ruime raadsmeerderheid voor is, plaatsten fracties wat vraagtekens bij het voorstel. Coalitiepartij Venray Lokaal had grote moeite om 'ja' te zeggen. VL-raadslid Toon Kerkhoff vroeg zich af om hoeveel woningen het eigenlijk gaat en wat het betekent voor de overlast in de veegebieden waar de woningen staan. Het moet volgens Kerkhoff niet zo zijn dat de boeren na het verdwijnen van dergelijke woningen er maar hun gang kunnen gaan. "De overlast zal gehandhaafd moeten worden."
En wat te doen met de burgerwoningen die bij veebedrijven staan? Kerkhoff: "Die krijgen ook steeds meer last. Burgers komen daar steeds meer in de knel omdat de woning onverkoopbaar wordt. Daarbij is leefbaar landelijk gebied gebaat met stallen waarbij een woning staat."
Met dat voor ogen probeerde Venray Lokaal met een amendement dat deels op te lossen: veeboeren die meerdere bedrijfswoningen hebben, moeten één woning laten staan, de andere mogen worden verplaatst, dus gesloopt. Dat voorstel haalde het niet.
De meeste fracties vonden het een prima plan om wonen en werken uiteen te trekken. Tegenstemmer Jan Hendriks (SP) meende dat de maatregel het doel voorbijschiet om het woon- en leefklimaat in Venray te verbeteren. "Beter zo dan veehouders van uitbreiding te weerhouden", zei Hendriks cynisch. "Het voorstel ademt een sfeer uit van 'wat zijn wij goed bezig'. Maar als we de veehouderij aan banden willen leggen, schieten we er helemaal niets mee op. De mensen moeten verhuizen, de boeren kunnen verder. Straks wonen er geen burgers mee in het buitengebied. Boeren moeten hun stallen verbeteren of ze naar de industriegebieden verplaatsen."

SP: 'Straks wonen er geen burgers meer in het buitengebied'

Ook ProVenray en de PvdA hamerden erop dat de maatregel geen gevolgen mag hebben voor de reductie van de uitstoot van veebedrijven. 'Die moet blijven doorgaan'.
Wethouder Martijn van der Putten stelde ze gerust. "De emissiereductie is onderdeel van de veehouderijvisie. We willen alleen een scheiding aanbrengen tussen wonen en agrarische bedrijven."
Hoe de procedure gaat verlopen, kan Van der Putten nog niet zeggen. Hij denkt dat Venray misschien wel de eerste is met zo'n maatregel: "Voorbeelden in andere gemeenten kan ik niet vinden." Nog dit jaar wordt de maatregel geëvalueerd. Van der Putten: "Misschien dat we dan nadere spelregels kunnen afspreken."