Ruim 22 miljoen euro voor N270

Venray | De gemeente Venray en de provincie Limburg pakken de reconstructie en herinrichting van de N270 inclusief aansluitende wegen samen aan. Beide partijen ondertekenden dinsdagmiddag een overeenkomst voor de herinrichting van de provinciale weg in het gemeentehuis in Venray. Met de complete reconstructie fase 1 is ruim 22 miljoen euro gemoeid.

Door Willem Menting

De verwachting is dat de schop eind 2021 of begin 2022 in de grond gaat. Als de werkzaamheden eenmaal zijn gestart dan gaat het project ongeveer één jaar duren. De N270 wordt vanaf de rotonde bij de Evenementenhal tot de rotonde bij Intratuin onder handen genomen. Op dit moment zijn de provincie en de gemeente druk bezig met de voorbereidingen om de bestemmingsplanprocedure in de loop van 2019 te kunnen starten. Er moeten nog aanvullende onderzoeken plaatsvinden en met de betrokken partijen moeten nog wat zaken worden afgestemd. Eric Geurts, gedeputeerde van Limburg, was dinsdagmiddag enthousiast. "De doorstroming en de veiligheid op de provinciale weg wordt er beter van. We gaan behoorlijk investeren in deze verkeersader en dat is goed voor Venray. Onder meer De Brier wordt beter ontsloten en ook de doorstroom naar de A73 wordt beter."

Tijdens de reconstructie van de N270 worden zes zaken grondig aangepakt. Zo komen er verkeerslichten op de Leunseweg bij de op- en afritten met de N270, krijgt bedrijventerrein De Brier een eigen aansluiting op de N270, komt er een veilige landbouwroute, wordt de kruising N270 met de A73 aangepakt, maakt de rotonde op de N270 bij de Evenementenhal plaats voor verkeerslichten en er komt een fietsverbinding vanuit Oostrum naar treinstation Venray.

Twee rotondes maken plaats voor verkeerslichten

Volgens de wethouders Jan Loonen en Carla Brugman profiteren ook de bewoners en bedrijven in Venray langs de weg er van: "Een goede bereikbaarheid en sociale veiligheid zijn met deze plannen eveneens geborgd. Kortom, dit is goed voor onze hele gemeente", zegt Loonen. Brugman was wegens ziekte afwezig tijdens de ondertekening. Haar taak werd waargenomen door wethouder Anne Thielen. De reconstructie van de N270 heeft veel voeten in aarde gehad. Onder meer de rotonde bij de entree van Leunen is lang onderwerp van discussie geweest. Uiteindelijk is besloten dat het viaduct over de Leunseweg blijft. De rotonde maakt plaats voor verkeerslichten. Alle verkeerslichten worden uitgerust met zogenaamde smart mobility. Dat wil zeggen dat de verkeerslichten anticiperen op drukte.

In het totale kostenplaatje van 22 miljoen euro is ook een subsidie van 500.000 euro beschikbaar gesteld om duurzaam, milieuvriendelijk en CO2-reducerend te bouwen. Verder zal ook Rijkswaterstaat bijdragen aan het project. Tijdens de werkzaamheden worden ook omliggende wegen aangepakt. Dat moet de overlast voor de burgers tot een minimum beperken. "Het is beter om alle lasten in een keer te dragen. Zo zijn we in een keer klaar."