Kempfarm wil uitbreiden

LEUNEN | Kempfarm aan de Scheiweg 15 in Leunen wil zestien keer meer mest gaan verwerken dan nu is toegestaan. B en W van Venray heeft besloten dat dat haalbaar is, mits veehouder Martien van Kempen aan de nodige voorwaarden voldoet.

Door Henk Baltussen


Onlangs liet de gemeente Venray Van Kempen weten in principe mee te willen werken aan Van Kempens verzoek om niet de nu vergunde 5.000 kuub, maar maximaal 80.000 kuub mest te gaan verwerken. Op de Scheiweg 15 staat al een mestverwerkingsinstallatie. Volgens B en W is het minder belastend voor de omgeving als mest op één locatie wordt verwerkt, dan op afzonderlijke locaties. Als de vergunning wordt verleend, voeren negen veebedrijven (inclusief het Kempfarmbedrijf op Scheiweg 15) voornamelijk varkensmest aan. Om het verwerkingsproces goed te laten verlopen, is ook kippenmest nodig. In totaal leveren de negen zo'n 63.000 kuub aan. Kempfarm mag geen mest van andere locaties aanvoeren om de maximum verwerkingscapaciteit van 80.000 kuub te halen.
Van Kempen zal aan veel voorwaarden moeten voldoen om de vergunning van de gemeente Venray in bezit te krijgen. Daarna vindt de definitieve beoordeling plaats door de gemeente. Een belangrijk aspect is dat de omwonenden in het proces worden betrokken, zegt Jos Kniest, namens de gemeente Venray ambtelijk betrokken bij de vergunningverlening.
In tegenstelling tot de provincie Brabant is een veehouder in Limburg niet verplicht om omwonenden te betrekken bij bedrijfsontwikkelingsplannen. "Wij raden veehouders aan dat wel te doen", zegt Kniest. "Kempfarm moet nagaan wat het effect is op de omgeving. Daar horen ook de omwonenden bij." Binnen een straal van 400 meter van Scheiweg 15 liggen zes burgerwoningen. Kniest verwacht dat het maanden gaat duren voordat meer bekend wordt. "Dit is een complexe zaak."
Martien van Kempen geeft aan de gesprekken met de buurt voort te zetten. "We praten al lang met elkaar. Maar de belangen zijn verschillend. Eigenlijk is het of de boer of de burger."

Onlangs kreeg Van Kempen nog een dwangsom tot een maximum van 100.000 euro opgelegd van de gemeente Venray, omdat hij meer dan de toegestane hoeveelheid van vijfduizend kuub mest verwerkte. Omwonenden klaagden over veel stankoverlast. Daarbij vinden de buurtbewoners dat Kempfarm zich aan de vergunningen moet houden.