'Uitstoot ammoniak is hier veel te hoog'

VENRAY | Op vijftien locaties in de gemeente Venray heeft Gezond Leefmilieu Venray (GLV) op eigen initiatief twee metingen verricht naar de hoeveelheid ammoniak in de lucht. "Op alle locaties is de concentratie te hoog", stelt André van Maarschalkerwaard van GLV. "Een gevaar voor de gezondheid."

Door Henk Baltussen


Van Maarschalkerwaard schafte bij het Engelse laboratorium Gradko, dat ook aan het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) materialen levert, dertig samplers aan waarmee hij de metingen uitvoerde. Eind vorig jaar hing hij op vijftien locaties, verspreid over de gemeente Venray, de meetapparatuur op. Vrijwel alle metingen vonden plaats in de directe nabijheid van woonhuizen, op ruime afstand van veehouderijen. Begin dit jaar voerde hij op dezelfde locaties de metingen nog eens uit. Elke meting duurde een kleine drie weken. De analyse van de samplers werd uitgevoerd door een erkend laboratorium. Van Maarschalkerwaard: "De gemiddelde concentratie ammoniak in de lucht bedroeg 17,5 ug/m3. Op een aantal locaties waren de concentraties veel hoger, met uitschieters naar 50. Zelfs midden in Venray werd meer dan 10 gemeten. Ammoniak hoort niet in het milieu te zitten. 90 procent van de ammoniak is uit de landbouw afkomstig. Meet je hoge waarden dan weet je dat de emissie uit de veestallen te hoog is." GLV maakt zich naar aanleiding van de bevindingen grote zorgen over de gezondheid van de inwoners van Venray. Ammoniak kan irritaties aan longen, huid en ogen opleveren. "Ammoniak is ook verantwoordelijk voor de vorming van fijnstof. Dat meet de RIVM dagelijks in Vredepeel. Die waarde wordt daar regelmatig ruim overschreden. En geen haan die ernaar kraait." Van Maarschalkerwaard is ervan overtuigd dat de intensieve veehouderij de boosdoener is. "De gemeente Venray heeft al lang geleden toegezegd dat er metingen zouden worden gedaan. Is nooit gebeurd. Daarom doen we het zelf. Alleen bij Boschhuizerbergen staat sinds 2006 een meetstation. Daar is de ammoniakwaarde in tien jaar verdubbeld naar 10. De hoge veedichtheid is hier de oorzaak van."

En nu? "Ik heb geen vertrouwen dat de politiek hier wat mee gaat doen. Dat leert de ervaring. Ik hoop wel dat als de burgers deze resultaten onder ogen krijgen, zij wel in beweging komen." In het project Boeren en Buren (lees hierover op pagina 15) heeft Van Maarschalkerwaard weinig vertrouwen. "Daar wordt met gemeente, provincie en RIVM uitgevogeld wat en waar er wordt gemeten, terwijl de RIVM dat heel goed zelf weet. In zo'n praatgroepje heb ik geen zin. Daar bungel je een beetje bij."