Verkrachter veroordeeld

DEN BOSCH/OVERLOON | De 43-jarige Venraynaar, die op 8 juli 2017 een vrouw verkrachtte in de bossen bij Overloon, moet meewerken aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum naar zijn vrienden en familie. Dat bepaalde het gerechtshof vorige week in Den Bosch. De verdachte zat eerder zelf ter observatie in het PBC. Hij vertelde daar dat hij zich door overmatig drankgebruik niets kon herinneren van de verkrachting.

Door Geert van der Star

Zijn behandelaars wilden controleren of er daadwerkelijk sprake was van geheugenverlies: zij vroegen daarom of zij de vrienden van de verdachte konden spreken. De Venrayenaar weigerde echter om hun telefoonnummers af te geven. Het Pieter Baan Centrum kon daarom geen uitspraak doen over zijn toerekeningsvatbaarheid of mogelijke psychische problemen. De rechtbank veroordeelde de man tot een onvoorwaardelijke celstraf van 42 maanden. Hij had zelf gevraagd om een deels voorwaardelijke straf, zodat hij na het uitzitten van zijn straf behandeld kon worden. Dat was voor de Venraynaar de reden om in hoger beroep te gaan. Zijn advocate, S. van de Kamp, vertelde tegen het gerechtshof dat de man nu wilde dat de reclassering ging praten met zijn vrienden. Dan kon het PBC dat ook, redeneerde het Hof.

De verdachte heeft de verkrachting overigens niet ontkend. De Venrayenaar hield de 26-jarige joggende vrouw tegen, toen zij langs hem rende nabij de Raaijweg in Overloon. De man greep het slachtoffer bij haar bovenarm, sloeg haar in het gezicht en zou toen hebben gezegd dat zij 'niet moest tegenstribbelen'. De rechtszaak wordt op 28 mei voortgezet.