Geld en locatie reserveren voor nieuw dorpshuis

SMAKT/HOLTHEES | Dorpsraad Smakt/Holthees wil dat als de nood aan de man komt er een zak geld klaarstaat en een locatie beschikbaar is voor een dorpshuis. De dorpsraad wil een werkgroep in het leven roepen die zich speciaal gaat bezighouden met een toekomstige dorpsaccommodatie.

Door Henk Baltussen

Van een ding is de dorpsraad overtuigd: de voetbalkantine op het sportcomplex (Blokhut de Halt) komt niet aanmerking voor een dorpshuisfunctie. Om op die locatie in de toekomst een nieuwe dorpshuis te bouwen, is de dorpsraad evenmin overtuigd. "Daar moet de nieuwe werkgroep naar gaan kijken", zegt dorpsraadvoorzitter Peter Coppus. Een deel van de dorpsraad vindt die plek sowieso ongeschikt voor een dorpsaccommodatie omdat de locatie te ver verwijderd ligt van de twee dorpskernen.
Maar vooraleer de dorpen zich daarmee bezig willen houden, moeten er afspraken met de gemeente Boxmeer worden gemaakt. Als in Holthees onverhoopt café 't Trefpunt sluit en 't Pelgrimshuis niet langer toegankelijk is voor verenigingen, waar moeten de clubs dan naartoe? Op die vraag wil de dorpsraad snel een antwoord. "Voordat de gemeente Boxmeer opgaat in de fusiegemeente Land van Cuijk, moet het geld zijn geregeld voor een nieuw dorpshuis en de locatie moet bekend zijn", zegt Coppus.
Om met het gilde, de toneel- en carnavalsclub en de muziekvereniging in noodgevallen uit te wijken naar bijvoorbeeld Maashees, is voor de dorpsraad geen optie. "Dan zijn we ze kwijt", zegt secretaris Sjaak Koopmans. "We moeten zelf kunnen schakelen als het nodig is. Het college van Boxmeer wil nu niets, blijkbaar. Maar de raad staat er misschien wel anders in."
Koopmans heeft zijn hoop op de Boxmeerse gemeenteraad gevestigd om wel in te stemmen met de plannen van de dorpsraad. Hij mag die hoop hebben omdat coalitiepartij VDB/LO eerder heeft aangegeven mee te willen gaan in de plannen voor een dorpshuis. "Als de oppositie daarbij aansluit, is er een meerderheid", rekent Koopmans hoopvol voor. De gemeente Venray gaf eerder aan pas op de plaats te maken met een dorpshuis in Smakt.