Taal en peuters

Venray | Kentalis verzorgt op donderdag 11 april van 19.15 tot 21.30 uur een informatiebijeenkomst in de bibliotheek van Venray over een taalontwikkelingsstoornis bij peuters.

Er zijn veel meer kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) dan met autisme of ADHD. Toch is een TOS minder bekend, terwijl het grote gevolgen heeft voor het kind. Daarom houdt Kentalis in samenwerking met BiblioNu de gratis toegankelijke informatiebijeenkomst (Niet) pratende peuters voor ouders.

Een taalontwikkelingsstoornis is een onzichtbare handicap. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Verder is er 'niets met ze aan de hand', hun intelligentie, gehoor en algemene ontwikkeling zijn normaal. Sommige kinderen hebben of krijgen bijkomende problemen, bijvoorbeeld op het gebied van sensorische integratie, geheugen, auditieve aandacht, verwerkings-, lees- en spellingsproblemen. Het hebben van een taalontwikkelingsstoornis kan ook leiden tot problemen in de sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen gaan zich terugtrekken, omdat ze niet begrepen worden of vertonen moeilijk gedrag omdat ze niet uit de voeten kunnen met taal.

De bijeenkomst heeft als doel ouders te informeren over de spraak- en taalontwikkeling van het jonge kind, van baby tot kleuter. Er is een theoretisch gedeelte afgewisseld met interactieve opdrachten en filmmateriaal. Daarnaast is er de mogelijkheid om samen in gesprek te gaan en vragen te stellen.

Aanmelden voor 5 april via www.kentalis.nl/evenementen.