Drie kanshebbers op zetel Limburgse Provinciale Staten

VENRAY | Zeventien Venraynaren staan op de kandidatenlijsten voor de verkiezingen van de Limburgse Provinciale Staten. Ze zijn verdeeld over zeven van dertien partijen die 20 maart in de Limburgse stemhokjes klaarliggen. Drie van de zeventien lijken kans te maken op een zetel, uitgezonderd kandidaten die eventueel met voorkeurstemmen op één van de 47 PS-zetels plaats mogen nemen.

Van de drie is D66-lijsttrekker en huidig gedeputeerde Hans Teunissen uit Venray het meest kansrijk. Hij kan rekenen op nog een vier jaar provinciaal bestuurswerk. Vier jaar geleden schoof D66 aan bij de provinciale coalitie, samen met CDA, PvdA en VVD. Teunissen was op dat moment wethouder in Venray en stond in 2015 niet de op de D66-kieslijst voor Provinciale Staten. D66 plukte Teunissen weg uit Venray om vanaf eind april 2015 als Limburgs gedeputeerde zijn politieke loopbaan voort zetten. Dat hij een zetel verovert, staat zo goed als vast. Of de geboren Ysselsteyner weer zijn opwachting mag maken als gedeputeerde, staat in de sterren geschreven. Daar moeten de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen duidelijkheid over gaan geven. Teunissen kan dan in elk geval verder als Statenlid.
Bij het CDA maakt Emma Palmen uit Oostrum grote kans op een zetel. Zij staat achtste op de lijst van het CDA, dat op dit moment elf Statenleden heeft. Selcuk Ipek uit Venray staat veertiende. Omdat het CDA vaste klant is voor één of meer zetels in Gedeputeerde Staten, kan Ipek op de lijst wat plaatsen klimmen. Als het CDA enkele zetels meer scoort dan vier jaar geleden, zou de Venraynaar op het pluche in Maastricht terecht kunnen komen.

Van de vier PS-leden uit Venray is Jan van de Ven (D66) over

Vier jaar terug werden vier Venraynaren in PS gekozen: Patrick van der Broeck (CDA), Boudewijn Simons (PVV, inmiddels in Maastricht woonachtig), Carla Brugman (GroenLinks) en Jan van de Ven (D66). Van der Broeck is inmiddels dijkgraaf in Limburg, Brugman stapte uit de Staten om in september 2018 als wethouder voor Venray Lokaal te worden benoemd. Jan van de Ven zit momenteel als enige uit Venray in PS, maar keert na 20 maart niet meer terug.
In de Provinciale Staten in Limburg is plaats voor 47 zetels. De verdeling op dit moment is: CDA (11 zetels), PVV (9), SP (7), VVD (5), D66 (4), PvdA (4), GroenLinks (2), Lokaal Limburg (2), Partij voor de Dieren (1), Volkspartij Limburg (1) en Fractie Bus (1). Het college van Gedeputeerde Staten bestaat uit Ger Koopmans, Hubert Mackus (CDA), Joost van den Akker (VVD), Eric Geurts (PvdA) en Venraynaar Hans Teunissen (D66).