Vergoeding voor dorpsraadleden?

Heide | Als het aan Henny Jenner van Kerngroep Blitterswijck ligt dan krijgen de volksvertegenwoordigers van de diverse dorpsraden een vergoeding voor hun publieke taken. "Andere functionarissen als commissieleden krijgen wel een vergoeding. Leden van de dorpsraad niet en dat verschil is niet juist", vertelde Jenner maandagavond tijdens het dorpsradenoverleg (DRO) in Heide.

Jenner zit niet te wachten op een vergoeding op eigen titel, maar Kerngroep Blitterswijck mag in zijn ogen best een vergoeding ontvangen voor zijn werkzaamheden. "Ik schoffel in Blitterswijck namens de KBO in de plantsoenen en de ouderenbond krijgt daarvoor een vergoeding. Zo hoort het te gaan in mijn ogen." Als lid van Kerngroep Blitterswijck las Jenner een brief voor aan de aanwezigen bij het DRO. Jenner begrijpt dat hij een lastig punt aanhaalt, maar het werk dat de dorpsraden verzetten wordt wat hem betreft onderschat. "Waar ligt de grens? Wie krijgt er wel een vergoeding en wie niet? Op dit moment leggen de verhoudingen scheef, denk ik. Wij zijn vrijwilliger in algemeen belang en dat maakt het wel anders dan bijvoorbeeld een vrijwilliger bij de voetbalclub."

Bas Künen, dorpsraadvoorzitter van Oostrum, volgt de discussie met belangstelling. "Het is misschien wel goed om de knuppel in het hoenderhok te gooien." Volgens Künen wordt het lastig om een verdeelsleutel te vinden. "Waar leg je de lat? Wie zou er een vergoeding moeten krijgen en wie bepaalt dat uiteindelijk? Dat maakt het wel lastig."

Jenner broedt al maanden op de brief. "Het is steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden en wellicht kan een vergoeding een stimulans zijn." Zowel het DRO als de dorpsraden hebben het financieel niet gemakkelijk. Enige tijd geleden was er zelfs sprake van dat de deelnemers aan het DRO hun eigen koffie moesten betalen. "Dan zijn we toch verkeerd bezig. We moeten een signaal afgeven als DRO." De vergoeding hoeft volgens Jenner geen duizenden euro's te zijn. Als het maar in verhouding staat met de vergoeding voor commissieleden, dan is hij al tevreden. "We kunnen de vraag zeker bij de gemeente droppen", besloot interim-voorzitter Jan Nelissen.