Afbeelding
Foto:

Voedselbosrand in Venray

Venray | Aanstaande vrijdag wordt op de groenstrook Kruitweg/Westsingel een eerste stukje voedselbosrand aangelegd. Het was een wens van Evelyn van Geenen, die op veel bijval kon rekenen.

Toen Marty van Dam, directeur Mens & Maatschappij bij Wonen Limburg, vroeg om te reageren op de vraag wat de droom in haar wijk was, hoefde Evelyn van Geenen niet lang na te denken. Een voedselbosrand om zo de biodiversiteit in de wijk waar ze woont te vergroten, dat leek haar wel wat. "Mijn idee was om meer vlinders en vogels in de wijk proberen te trekken. Ik heb me vanuit mijn eigen motivatie verdiept in voedselbossen", vertelt Van Geenen over het ontstaan van de plannen. "Daarnaast zijn er weinig groenspeelplekken in de wijk voor kinderen. Ik weet als moeder van drie kinderen hoe belangrijk het is om die plekken te hebben." Veel andere inwoners bleken dezelfde ideeën te hebben. "Met een klein groepje initiatiefnemers zijn we in de herfst van 2018 om tafel gegaan en in korte tijd hebben we samen veel bereikt", vertelt ze.

Wat heet: aanstaande vrijdag wordt het eerste stukje voedselbosrand aangelegd. Het gaat om een stuk van 25 vierkante meter, op het groenplantsoen bij de kruising van de Kruitweg en de Westsingel. Van Geenen legt uit wat het principe is: "Een voedselbos bestaat uit verschillende soorten beplanting die groeien op verschillende hoogtes. Het is de bedoeling dat je de natuur haar werk laat doen, dus dat je niet zelf hoeft te schoffelen of bemesten. Belangrijk werk gebeurt onder de grond, dus het is belangrijk daar vooral niet te rommelen. De wortels moeten elkaar vinden om voedingsstoffen en water aan elkaar door te geven. Het is openbaar plantsoen en gedeeltelijk van Wonen Limburg. Het moet voor mens en dier een fijne plek zijn."

Ook mensen profiteren ervan. Door de beplanting groeien er bijvoorbeeld ook noten, appels en bessen. De wijkbewoners kunnen daar uiteindelijk deels letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken. Van Geenen: "Daarnaast zit in bij een voedselbos ook altijd een stukje educatie. We hebben zelf een programma geschreven: uurtje, natuurtje. We hebben al wat scholen benaderd met de vraag of klassen interesse hebben om bijvoorbeeld een keer per maand een uur boswachter te spelen. Het kleine speelbos dat in het grote plan is verwerkt, is voor kinderen ideaal om in te spelen. Dat is anders dan de speeltoestellen die in de nabijgelegen wijk staan." Als het aan Van Geenen ligt, blijft het niet bij de 25 vierkante meter. "Eigenlijk willen we het hele plantsoen. Dat krijgen we van de gemeente als we voldoende draagvlak kunnen aantonen." Om 10.00 uur is de inloop, waarna om 11.00 uur wordt gestart met de werkzaamheden.