Zorgen om woningbouw

Heide | De verschillende dorpsraden maken zich al tijden zorgen om de nieuwbouw in de dorpen. Dat werd maandagavond tijdens het dorpsradenoverleg (DRO) in Heide nogmaals duidelijk. Het DRO wil nu een eenduidig geluid formuleren voor alle dorpen en dat meenemen naar het volgende overleg met de gemeente Venray en woningcorporatie Wonen Limburg.

Door Willem Menting

Er is al jaren een chronisch tekort aan sociale huurwoningen in de verschillende kerkdorpen van Venray. Wonen Limburg gaat deze woningen niet meer bouwen. Er wordt inmiddels wel hardop gedacht aan kompaswoningen. Dat zijn tijdelijke woningen die na twintig jaar weer gesloopt worden. Deze kompaswoningen zijn dan ook bedoeld voor mensen die snel een huis nodig hebben. Er wordt dan al snel gedacht aan starters. Of de kerkdorpen van Venray op deze woningen zitten te wachten, werd maandagavond nog niet duidelijk. "Ik weet niet of dit de oplossing is voor onze problemen", zei interim-voorzitter Jan Nelissen.

De werkgroep Wonen van DRO zat vorige week nog om tafel met de gemeente en Wonen Limburg. Duidelijk werd in ieder geval dat Wonen Limburg best als klankbord wil fungeren als er concrete bouwplannen liggen in een dorp. "Als we in de dorpen nieuwbouw willen, dan zouden we moeten nadenken over een coöperatieve vorm van bouwen. We moeten dan met meerdere partijen de krachten bundelen", zegt een lid van de werkgroep.

Onder meer Kerngroep Blitterswijck maakt zich grote zorgen om het tekort aan sociale huurwoningen in het dorp. "We hebben alleen maar koopwoningen. Mensen trekken weg, omdat we geen betaalbare woningen hebben", zegt Riky Rutten van de kerngroep. Ook de wijze waarop Wonen Limburg een woning toewijst, werd ter discussie gesteld door diverse aanwezigen. Woningzoekenden die op iedere vrijgekomen huurwoning in de gemeente Venray reageren, maken eerder kans op een woning. Woningzoekenden die wachten op een woning in hun dorp vissen meestal achter het net, omdat ze te weinig reageren. Zo kan het zijn dat een vrijgekomen huurwoning in Wanssum naar iemand uit Venray gaat, terwijl een inwoner van Wanssum al jaren wacht op een woning in zijn of haar dorp. "Inwoners uit de dorpen zouden voorrang moeten krijgen."

Alle dorpen gaan nu onderzoeken wat de exacte woningbehoefte is. Uiteindelijk gaat de werkgroep Wonen met harde cijfers naar Wonen Limburg en de gemeente Venray om over een oplossing na te denken. Om aan de cijfers te komen willen de diverse dorpsraden een enquête verspreiden. Daarbij wordt de hulp van Wonen Limburg ingeschakeld om de vragen op te stellen. Uiteindelijk komt er dan een eenduidig geluid vanuit de dorpsraden.