Afbeelding
Foto:

WN-lid Kaanen: 'Wij gaan voor hout in de beek'

VENRAY | Rose-Marie Kaanen uit Arcen, voorheen woonachtig in Vierlingsbeek, staat bij de Waterschapsverkiezingen van 20 maart op plaats vijf van de kieslijst van Water Natuurlijk (WN). Met de huidige vier zetels van WN en Joke Kersten als lid van het dagelijks bestuur, mag Kaanen hopen op een zetel. "Het wordt tijd voor meer vrouwen tussen al die grijze mannenhoofden."

Door Henk Baltussen

WN mag in het Waterschap Limburg min of meer als de tegenpool van de veruit grootste fractie Waterbelang worden gezien. Water Natuurlijk heeft vooral de natuur als speerpunt. Het waterschap, met veel CDA'ers aan boord, vertegenwoordigt vooral de boeren en bedrijven. Maar water is niet links of rechts, stelt Oostrumer Rein Dupont van Waterbelang. Kaanen is een nieuwkomer in het kleine wereldje van het Limburgse waterschap. "Het wordt tijd om de zaak eens wat op te schudden. Ik ben jong, modern en vrouw. Dat ontbreekt aan het waterschapsbestuur. En als je belasting betaalt, wil je daar ook wat over te zeggen hebben. Daarbij hebben wij als familie altijd wat met water gehad. Wij zijn nog een van de weinige families in Nederland met een eigen watermolen (in Vierlingsbeek red.) en met eigen stuwrecht. Dat heeft alles met water te maken. Ik wil me daar daarom ook graag op bestuurlijk vlak mee bezig gaan houden."

Waterbeheer is een vak, meent Kaanen. "Het is meer dan alleen maar zoveel mogelijk leden in het bestuur zien te krijgen, zoals Waterbelang dat doet. Bij die fractie stikt het van de CDA-oliemannetjes die vooral stemmen ophalen. Bij mij en Water Natuurlijk gaat het meer over de inhoud. Boeren- en natuurbelangen staan ook bij het waterschap vaak tegenover elkaar. Maar we moeten ons goed realiseren dat er eerst de natuur, een ecosysteem is en dan de boer. Anders kan die niet vooruit."

'Die paar bomen die de bever omlegt, ik klaag er niet over'

Kaanen staat met haar waterpartij voor een natuurlijk beheer van water. "Laat de beken meanderen en zorg voor hout in de beek in plaats van aangelegde sluizen. Zo schep je mooie stukjes natuur waar de dieren zich thuis voelen. De bever zorgt ook voor dat hout in de beek. Prima. Die paar bomen die hij omlegt, ik klaag er niet over. Het is prachtig hoe hij dat doet. Dat moeten we koesteren. Daarbij is het vasthouden van water in de provincie Limburg, die net als Noord-Brabant hoger ligt dan de zeespiegel, een belangrijk item. Verdroging tegengaan is een belangrijk item."