Zeven kandidaten Venray voor 'schap

VENRAY | Hoe zit een waterschap eigenlijk in elkaar? De bestuurlijke inrichting van een waterschap is het beste te vergelijken met een gemeente waar de burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad, samen met de wethouders het college vormt. Zeven personen uit de gemeente Venray zijn woensdag 20 maart verkiesbaar.

Bij het waterschap heet de burgemeester dijkgraaf (Patrick van der Broeck uit Oirlo is dat in Limburg), die zes dagelijks bestuursleden (wethouders) aan zijn zijde heeft. De raad (gemeenteraad) bestaat in Limburg uit dertig personen. Van hen worden er 21 woensdag 20 maart gekozen door de stemgerechtigde Limburgers. Negen bezetten zogenaamde geborgde zetels. Daar zitten vier afgevaardigden op die benoemd zijn door de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB), drie door de Kamer van Koophandel en twee door het Bosschap. Twee jaar terug zijn de twee los van elkaar opererende Limburgse waterschappen gefuseerd tot Waterschap Limburg. Aan de waterschapsverkiezingen van 20 maart nemen veertien partijen deel. Negen ervan zijn lijsten van Waterbelang, de andere vijf zijn van Water Natuurlijk, VVD, 50PLUS, Lokaal Limburg en AWP.
Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen. De Waterbelang-lijsten zijn afgestemd op de regio. Op de lijst Waterbelang Venray en Maasduinen staan louter kandidaten uit die regio. Uit de gemeente Venray en omgeving zijn dat Rein Dupont (Oostrum), Martin Wijnhoven (Venray), Maurice Linders (Bergen), Anne Thielen (Venray), Bernie van Lierop (Venray), Guus Reintjes (Leunen), Antoon Splinter (Well) en Jan Loonen (Heide). Waterbelang Venray en Maasduinen heeft lijstverbindingen met de andere acht Limburgse lijsten van Waterbelang.
Alleen op de lijst Water Natuurlijk staan ook nog regionale kandidaten: Rose-Marie Kaanen (Arcen) en Carla Brugman (Blitterswijck). Het dagelijks bestuur van Waterschap Limburg bestaat nu uit dijkgraaf en dagelijks bestuursvoorzitter Patrick van der Broeck en de db-leden Rein Dupont, Remy Sleijpen, Josette Van Wersch (alle drie Waterbelang), Joke Kersten (Water Natuurlijk), Har Frenken (Onbebouwd) en Michel Bouts (Bedrijven). Erik Keulers is secretaris-directeur. De 21 gekozen zetels worden nu verdeeld door Waterbelang (15), Water Natuurlijk (4), VVD (1) en 50PLUS (1).