Danique van der Sterren, Luuk Rutten en Anita Rasing zijn drie van de zes ondernemers.
Danique van der Sterren, Luuk Rutten en Anita Rasing zijn drie van de zes ondernemers. Foto: Rikus ten Brucke

Nooit meer bokkenpoten

Veulen | De Veulense Anita Rasing en vijf van haar medestudenten, onder wie Danique van der Sterren en Luuk Rutten, richtten tijdens de zelfgekozen module Student Company in het tweede jaar van studie hun eigen bedrijf SoChange op. Onlangs brachten ze hun zelfbedachte product De RightSide op de markt.


Wellicht herkent u het wel: uw jonge zoon of dochter die zijn of haar schoenen verkeerd om aanheeft. Zes tweedejaars studenten Ergotherapie bedachten er onlangs wat op, waardoor bokkenpoten bij kinderen in de toekomst tot de verleden tijd moeten behoren. Anita legt uit waarom de studenten zich richtten op het maken van een nieuw product: "Je kunt van alles doen naast je studie, bijvoorbeeld vakken volgen op de universiteit of andere programma's volgen. Wij hebben gekozen voor Student Company, een onderdeel van Jong Ondernemen. Dat hebben we gedaan om het ondernemerschap een beetje te leren kennen."

Tijdens dat programma richten studenten een eigen onderneming op, die ze een jaar lang runnen. In het geval van het groepje van Anita werd dit dus het bedrijf SoChange, waarbij 'So' staat voor Solution (oplossing) en 'Change' voor verandering. De zes studenten bedachten het product De rightside. "Het is een product dat kinderen helpt bij het uit elkaar houden van de schoenen. We wilden het op een beeldende manier doen, dus we dachten: als we een figuurtje maken en dat door het midden doen, kunnen kinderen dat vormen als de schoenen goed staan." De twee helften, die samen één figuur vormen, kunnen zowel aan ritsen als veters vast worden gemaakt.

Het product past goed binnen de studie Ergotherapie die ze volgen. Danique: "Als ergotherapeut wil je dat iemand zoveel mogelijk zelfstandig kan doen. Daar draagt dit aan bij." Het proces begon met het houden van een enquête, waaruit het probleem naar voren kwam. Anita: "Er kwam vooral naar voren dat kleding verkeerd om aantrekken een probleem was. We begonnen vooral te denken wat we daarmee konden doen. Uiteindelijk kwamen we bij schoenen terecht." De rollen binnen het bedrijf werden verdeeld en het product werd verder en verder geoptimaliseerd en uiteindelijk zelf gemaakt. De Rightside is voor 6,99 euro (exclusief verzendkosten) te koop op de website www.sochange.nl en is verkrijgbaar in zes verschillende vormen: beer, bloem, ster, kikker, auto en lieveheersbeestje. De Rightside is vooral gericht op kinderen van twee tot vijf jaar, maar in de toekomst willen de jonge ondernemers zich op een bredere doelgroep richten. Luuk: "We willen misschien ook nog verstandelijk beperkten benaderen, aangezien het probleem daar ook voorkwam. Omdat zij vaak lompere schoenen hebben, is het moeilijk om te zien of ze de schoenen goed om aandoen."