Holthees-speler Niels Ingepas in duel met Robin van Dijck. Foto: Jolijn van Goch

Code oranje wordt code geel

Holthees-Merselo 0-2 (0-1). 12. Bas Philipsen 0-1, 85. Dirk Ewals 0-2.

Holthees: Rijnen; Ingepas, Pingen, Van Bree, Daan Coppus; Roy Coppus, Jost, Stiphout, Weijenberg; Janssen, Van Es.

Merselo: Van Soest; Vermunt, Michels, Philipsen, De Keijzer, Wismans, Veltrop, Hendriks (87. Rijbroek); Kroonen (77. Nijenhuis), Litjens (80. Ewals), Van Dijck.

Holthees | Het was het middagje wel afgelopen zondag in Holthees. Moeder Natuur werkte maar moeizaam mee aan een fatsoenlijke pot voetbal. Merselo maakte van code oranje in negentig minuten code geel: 0-2.

Door Dennis Stiphout

De wapperende vlaggen bij de entree van het sportpark, die nog schever stonden dan de toren van Pisa, waarschuwden de bezoekers voor alles wat nog komen ging. Neem bijvoorbeeld de tent die grenst aan de kantine en waar de meeste bezoekers onder stonden. Voer voor de wind en bijna wegwaaiend. Tyraps boden uitkomst. Om over de wapperende lichtmasten nog maar te zwijgen. Nee, de ogen en oren werden regelmatig afgeleid van het schouwspel dat op het hoofdveld in Holthees te zien was.

Dat schouwspel duurde negentig minuten. De toeschouwers werden daarmee verwend, gezien het feit dat belangstellenden elders in Limburg slechts vijf, elf of vijftien minuten konden kijken alvorens het duel door de harde wind werd gestaakt. En eerlijk is eerlijk: in Holthees kon er ondanks de wind nog redelijk worden gespeeld. Geen doeltrappen die zonder pardon weer over de eigen achterlijn waaiden, hoogstens enkele voorzetten die totaal niet aankwamen. Al zullen er ook spelers zijn geweest die de wind daarvoor onterecht als excuus
gebruikten.

Na ruim tien minuten nam Merselo de voorsprong. Een schot van Bas Litjens belandde op de paal, waarna Robin van Dijck profiteerde: 0-1. De Holthees-grensrechter vlagde daarbij voor buitenspel, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt toch goed. Na ruim een half uur belandde een inzet van Litjens net naast het doel. Trainer John Klaassens deed er alles aan om zijn manschappen aan te moedigen, maar zijn kreten konden onmogelijk alle spelers bereiken. Na rust kregen beide ploegen kansen. Zo werd Stef Janssen net niet bereikt en trachtte Litjens Marco Rijnen te verschalken met een kopbal. Vijf minuten voor tijd viel de beslissing: Dirk Ewals schoot laag en beheerst de 0-2 tegen de touwen. Merselo-doelman Bram van Soest hield zijn doel schoon, maar een pretje om op doel te staan was het niet: "Het was niet te doen. Het was ook nog best wel koud. Ik heb gelukkig geen corner tegen gehad, dat was wel een probleem geweest."

Door de nederlaag slinken de kansen op het winnen van de tweede periodetitel in de vijfde klasse voor Holthees. De ploeg staat daarin nog wel bovenaan, maar heeft niet de minste verliespunten. Trainer John Klaassens over het duel en de periodetitel: "Ik vond dat we vandaag te slapjes waren, waardoor we niet in ons eigen spel kwamen. Merselo was feller en gretiger, als je daar zelf niets mee doet dan verlies je elk duel. Er is nog geen man overboord, we krijgen nog twee wedstrijden (in de tweede periode, red.) en ik weet ook wie er nog allemaal tegen elkaar moeten." Over het besluit om het duel door te laten gaan, was Klaassens duidelijk: "Als we doordeweeks moeten voetballen, hebben we problemen met studenten. Daarom hebben we gewoon gezegd dat we zouden gaan voetballen als het veld goed was."