Ysselsteyn kiest dorpsforum

Ysselsteyn | Sinds begin 2015 heeft Ysselsteyn niet alleen een dorpsraad maar ook een dorpsforum.

Hiermee heeft iedereen in Ysselsteyn de kans om mee te praten over onderwerpen die de leefbaarheid van het dorp bepalen. En niet alleen meepraten maar ook meebeslissen, want het dorpsforum bepaalt in het Ysselsteynse model de koers en de dorpsraad vormt het dagelijks bestuur dat het door het forum vastgestelde beleid uitvoert. En nu, zoals in de statuten bepaald is, maken alle leden plaats voor maximaal zestig nieuwe leden. En het zijn de Ysselsteyners zelf die op woensdag 20 maart mogen bepalen wie die nieuwe forumleden worden.

Op 20 maart kunnen de Ysselsteyners zichzelf kandidaat stellen als nieuw lid van het dorpsforum en kunnen vijf andere personen als lid voorgedragen worden. Om een goede afspiegeling van alle inwoners te krijgen is het dorp de afgelopen weken via het Ysselsteyns Nieuwsblad en Facebook opgeroepen om op 20 maart zijn stem te laten horen. Daarbij is ook gevraagd om de nominaties zoveel mogelijk te spreiden over verschillende leeftijdsgroepen.

Gelijktijdig met de Provinciale Statenverkiezingen wordt in de Smelehof een eigen 'stembus' voor het dorpsforum bemand. Daar kan iedereen haar eigen lijstje met vijf namen inleveren. Maar ook als een inwoner minder namen op het lijstje heeft staan mag het briefje ingeleverd worden. Daarnaast kunnen er ook digitaal kandidaten worden genomineerd. Mensen die dat liever doen kunnen uiterlijk 15 maart een bericht met hun naam en e-mailadres sturen naar forumysselsteyn@outlook.com. Zij ontvangen dan op 19 maart een digitaal stemformulier waarmee anoniem kandidaten voorgedragen kunnen worden.

Na het sluiten van de stembus stelt de kiescommissie eerst een lijst op van alle kandidaten die zichzelf hebben aangemeld. Als dat minder dan zestig personen oplevert worden alle overige namen geturfd. De personen die het meeste genoemd zijn worden vervolgens benaderd met de vraag of zij lid van het dorpsforum willen worden. Dat gaat zo door tot er zestig leden verzameld zijn, of alle voorgedragen personen benaderd zijn. Dus ook wanneer iemand door een ander genomineerd is mag die uiteraard zelf bepalen of hij of zij lid wordt van het forum. Dit alles vindt in de periode tussen 20 maart en 17 juni plaats, want dan worden alle nieuwe leden officieel geïnstalleerd.