Iris Willemsse:
Iris Willemsse: "Je kan er wel altijd voor iemand zijn." Foto: Rikus ten Brücke

Stage ver van huis

Overloon | Verpleegkundestudent Iris Willemse uit Overloon en zes van haar studiegenoten gaan van 23 april tot 5 juli stage lopen op de ongepolijste Filipijnen. "Het liefdevol verplegen en verzorgen van mensen is wat wij het allerliefste doen. Je kan niet altijd iemand beter maken, maar je kan er wel altijd voor iemand zijn."

Door Sven Poels

Het (verre) buitenland heeft Iris Willemse (18) altijd al aangetrokken. "Het lijkt me mooi om te zien hoe de cultuurverschillen zijn en ik wil graag iets voor anderen betekenen", vertelt de derdejaars student Verpleegkunde aan het ROC Nijmegen. Dus toen de mogelijkheid ontstond om in het kader van haar studie een stage te lopen aan de andere kant van de wereld, greep ze die met beide handen aan.

"We hadden de keuze uit vijf landen: Spanje, Malawi, Ghana, Nepal en de Filipijnen. De laatste sprak mij persoonlijk het meeste aan, vanwege de bijzondere cultuur in Zuidoost-Azië en de mensen die er wonen. En het is er minder 'back to basic' dan bijvoorbeeld in Afrika."

Zes van haar – voornamelijk Nijmeegse – medestudenten (Lara Lemmen, Janne Rosmalen, Kim Rode, Daan Hopman, Iza van de Poel en Femke Hundertmark) maakten dezelfde keuze. "We zijn een erg leuke groep", vindt Willemse. "Janne en Iza zijn klasgenoten; Lara, Femke, Daan en Kim komen uit een andere klas."

"We gaan voorlichting geven aan kinderen en als verpleegkundigen meedraaien"

In elf weken tijd gaat het avontuurlijke zevental elkaar nog beter leren kennen. Over ruim een maand is het al zover: "De stage vindt plaats van 23 april tot 5 juli. In Miagao (een gemeente op het Filipijnse eiland Panay, red.) gaan we werken in een tweetal ziekenhuizen, bij een gehandicaptenopvang voor kinderen en bij 'Out Reach', een soort huisje waar zwangere vrouwen hun ongeboren kinderen laten checken."

Willemse en haar studiegenoten zullen voor uiteenlopende uitdagingen komen te staan.

"We gaan voorlichting geven aan kinderen en als verpleegkundigen meedraaien. Ook mogen we met de arts mee op visite en meekijken bij operaties."

Erg spannend, erkent de Overloonse tiener. "De zorgmiddelen die wij in Nederland voorhanden hebben, staan in schril contrast met wat ik daar naar alle waarschijnlijkheid ga aantreffen. We zullen onszelf wel tegenkomen, maar ik denk dat het allemaal wel goed komt. Ik heb er in elk geval onwijs veel zin in." Ze gaat uit van eigen kracht: "Het liefdevol verplegen en verzorgen van mensen is wat wij het allerliefste doen. Je kan niet altijd iemand beter maken, maar je kan er wel altijd voor iemand zijn."

Waar Willemse nu al mee begonnen is, is het inzamelen van geld. "Dat idee is vanuit onszelf ontstaan. Het ziekenhuis waar we terechtkomen (Rep. Pedro Trono Memorial District Hospital, red.) wordt ondersteund door Stichting Help Filipino Children. Wij willen deze stichting steunen met een mooie bijdrage." Ook wordt ter plekke bekeken waar een ander deel van het streefbedrag van 2000 euro naartoe zou kunnen gaan. "Bijvoorbeeld naar medische apparatuur voor het ziekenhuis of kleding en knuffeltjes voor de kinderen. We zien daar wat er het hardst nodig is. Het liefst halen we dan ook zo veel mogelijk op."

Wilt u uw steentje bijdragen? Ga dan naar www.doneeractie.nl/acties.