Startsein voor Boeren en Buren

Venray | Het project Boeren en Buren werd donderdag afgetrapt in het gemeentehuis van Venray. In de loop van 2019 gaan boeren en burgers zelf de luchtkwaliteit in de gemeente meten. De twee partijen krijgen hulp van de gemeente Venray, provincie Limburg en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Omwonenden van veehouderijen ervaren geurhinder en zij maken zich zorgen om hun gezondheid. Alle deelnemende partijen willen meer inzicht krijgen in de concentraties luchtverontreinigende stoffen. Peter van Dijck van de LLTB is enthousiast over het project. "Het wordt een hele uitdaging om de meetomgeving op te zetten. Het is mooi om te zien dat we nu samen de handschoen oppakken. Hopelijk kunnen we met alle partijen samen toewerken naar de uitkomsten van het project. Door samen te meten krijgen wij meer inzicht in de emissies uit de stal en de mate waarin dit bijdraagt aan concentraties in de leefomgeving."

Dat boeren, omwonenden en de overheid samen bepalen hoe ze gaan meten en die strategie ook samen uitvoeren, is bijzonder in Nederland. De deelnemers delen resultaten met elkaar en trekken gezamenlijk conclusies die vertaald kunnen worden in gemeentelijk beleid. "Een bijzonder project dat helemaal past in de uitwerking van de visie Veehouderij van de gemeente, samen gaan we voor meer inzicht en een duurzame veehouderij. Ik ben benieuwd naar de resultaten, maar de manier waarop we het aanpakken is op zich al winst", oordeelt wethouder Martijn van der Putten.

"Wat en hoe de deelnemers precies gaan meten, bepalen we samen", licht Marita Voogt, projectleider Boeren en Buren bij het RIVM toe. Uit de gesprekken tot nu toe blijkt dat deelnemers de behoefte hebben om inzicht te krijgen in fijnstof, ammoniak en geur. Geur is een lastige, het meten ervan staat nog in de kinderschoenen. We kijken op welke manier we het mee kunnen nemen in het project."

Na het bepalen van de opzet gaat het daadwerkelijk meten beginnen. Boeren en Buren loopt tot begin 2021. Het is nog niet bekend bij welke boeren en buren de luchtkwaliteit gemeten wordt.