Giel Aldenzee en Carla Thielen bij het bijzondere gedenkbeeld van Joseph Aldenzee in de Engelse tuin.
Giel Aldenzee en Carla Thielen bij het bijzondere gedenkbeeld van Joseph Aldenzee in de Engelse tuin. Foto: Henk Lammen

Lancering Joseph Aldenzee Stichting

Venray | Het is een bijzondere en emotionele dag vandaag (14 maart, red.) voor de nabestaanden van Joseph Aldenzee. Ruim twee weken na het overlijden van de markante gitarist wordt op zijn verjaardag een gedenkbeeld onthuld in de Engelse tuin voor het gemeentehuis van Venray.

Op de dag dat Joseph 66-jaar oud zou worden, wordt daarnaast zijn boek Venray dat boeit niet gepresenteerd en ook de Joseph Aldenzee Stichting ziet het levenslicht. "Iedereen zegt dat pa ongelofelijk trots op ons zou zijn. Dat verzacht de traumatische ervaring van zijn overlijden een heel klein beetje", vertelt zoon Giel. "De afgelopen weken waren een rollercoaster we hebben met veel vrijwilligers ontzettend hard gewerkt om dit op zijn verjaardag mogelijk te maken.."

Het gedenkbeeld is gebaseerd op De oude gitarist van kunstenaar Picasso en heeft veel weg van een foto die gemaakt is van Joseph toen hij als 19-jarige gitarist in een weiland zat. Het beeld heeft jarenlang bij Aldenzee thuis gestaan. De zuil waarop het beeld te zien is, heeft hij samen met Martien Aldenzee ontworpen. "Helaas heeft Joseph het resultaat nooit kunnen zien. Drie dagen na zijn overlijden was de zuil pas klaar", vertelt Carla Thielen, partner van Joseph, met een brok in haar keel. Dankzij giften bij het afscheid van Joseph werd de Joseph Aldenzee Stichting opgezet. "Met de stichting willen we kleinkunst, beginnende muzikanten en andere creatievelingen ondersteunen en helpen", zegt Carla. "We willen regionaal talent een steuntje in de rug geven. Dat kan middels een schenking, maar dat kan ook in de vorm van een gitaar zijn", vult Giel aan. De stichting ontvangt onder meer gelden vanuit de opbrengsten die voortvloeien uit de composities van Joseph en donaties en sponsoren. "Een kleine commissie bepaalt uiteindelijk wie er in aanmerking komt voor een stimuleringsbijdrage." Het eerste boek werd donderdag gepresenteerd. In Venray dat boeit niet zijn columns gebundeld die Joseph tussen 2014 en 2016 voor Venray Boeit schreef. In totaal zijn er 1000 boeken gedrukt. "De opbrengst is voor Hospice Zenit. Zij mogen van de opbrengsten muziek inkopen en verhalenvertellers." Het boek is voor 12,50 euro verkrijgbaar bij Roojboek en het VVV-kantoor. Meer info via josephaldenzee.nl. Joseph Aldenzee overleed op maandag 25 februari jl..