Straf voor hulp bij inbraak garagebox

Den Bosch | Een 56-jarige Venlonaar heeft op 25 mei 2015 wel degelijk twee Venraynaren geholpen bij het openbreken van een garagebox bij een flat aan de Hoge Beek in hun woonplaats, waar zij fietsen stelen.

Dat stelde het gerechtshof vorige week in Den Bosch. De verdachte beweerde tijdens zijn rechtszaak in hoger beroep dat hij de politie juist wilde helpen om zijn handlangers te arresteren.

Hij had namelijk een conflict met dat stel. De Venlonaar was daarom volgens eigen zeggen 'bezig met het verzamelen van bewijs'. Het gerechtshof vond die verklaring 'ongeloofwaardig'.

De man had bijvoorbeeld samen met het Venrayse criminele stel, waarmee hij op pad was, die dag al eerder fietsen weggenomen, die zij daarna stalden bij hun woning. De man had volgens het gerechtshof de politie toen al kunnen bellen. Hij belde ook niet het alarmnummer toen zijn handlangers naar de garagebox liepen en hij alleen achterbleef in de vluchtauto.

Venlonaar op pad met Venrays crimineel stel

De Venlonaar verplaatste deze wagen zelfs, toen hij twee mensen zag staan op de galerij. De man deed dat volgens het gerechtshof om te voorkomen dat zij betrapt zouden worden.

De verdachte had op dat moment overigens geen rijbewijs en hij had gedronken. Het gerechtshof legde aan de verdachte in hoger beroep, net als de rechtbank in Roermond eerder, een werkstraf op van 80 uur.