'Mestverwerking op industrieterrein'

VENRAY | Stichting Gezond Leefmilieu Venray (GLV) wil dat mestfabrieken op een industrieterrein komen staan en niet op het platteland tussen de woningen. Dat laat GLV in een open brief aan gedeputeerden en Statenleden van de provincie Limburg weten.

Door Henk Baltussen

"De brief is vooral bedoeld voor alle verantwoordelijkheden in Limburg die iets te vertellen hebben over mestverwerking", licht GLV-secretaris Mia Wegh-van Berlo toe. GLV vermoedt sterk dat stankoverlast voor omwonenden niet serieus wordt genomen. Dat leidt het GLV af uit uitspraken van Limburgs gedeputeerde Hubert Mackus (CDA). Hij stelt dat gemeenten soepeler moeten omspringen met het verlenen van vergunningen voor mestverwerking. Met het oog op de situatie in de gemeente Venray luidt GLV de noodklok. "De stankoverlast in Venray loopt voor een groot gedeelte van de gemeente de spuigaten uit", zegt Wegh-van Berlo, wat in de brief ook specifiek wordt aangegeven. "Het is onbegrijpelijk dat je dit grote probleem denkt op te lossen door versneld meer mestverwerkingsfabrieken toe te staan, maar niet tegelijkertijd de veestapel aan banden te leggen."
GLV geeft aan niet per se tegen grootschalige mestverwerking te zijn. "Maar ze moeten de problemen wel verkleinen, niet vergroten", stelt Wegh. Ook meldt de brief dat het college van Venray op de hoogte is van het mestprobleem in de gemeente. 'De wethouder wil daarom mestverwerking toestaan in de al overbelaste veehouderijgebieden, maar blijft intussen wel vergroting van de veestapel vergunnen met duizenden dieren tegelijk'. GLV stelt tevens dat Limburg hard zal moeten werken om de gestelde doelen te halen: afname van de uitstoot met 39 procent in 2030, fijnstofreductie van 30 procent binnen twee jaar en een substantiƫle afname van stankoverlast in de komende jaren. GLV: 'Verdere uitbreiding van de veestapel is volstrekt onverantwoordelijk'.