Lotte List werkt aan het verwezenlijken van haar droom: schitteren in een musical.
Lotte List werkt aan het verwezenlijken van haar droom: schitteren in een musical. Foto: Henk Lammen

Droom Lotte: musicalster worden

Venray | Ze zakte voor haar havo-examen, heeft geen diploma op zak, maar kiest haar eigen weg om een droom te verwezenlijken: schitteren in een musical. Lotte List (21) uit Venray volgt een particuliere opleiding bij Stage Crew in het Duitse Hamburg, musicalstad bij uitstek. Zeven dagen per week keihard werken om te slagen. "Dit is wat ik wil."

Door Henk Lammen

In haar nog jonge leven had ze eigenlijk maar een passie: pony's en later paarden. Ze groeide op tussen en werkte met de viervoeters. Lotte nam op redelijk hoog niveau deel aan wedstrijden springen en dressuur. Als puber kwam een tamelijk onverwachte wending. Toen ze een jaar of zestien jaar oud was, ging ze met haar moeder Pip Verhofstad (internationaal bekend hoorniste, red.) naar een voorstelling. Dochter Lotte was meteen verkocht door de ambiance en de wereld van glamour en glitter. 'Misschien kan ik dit ook', maalde door haar hoofd toen ze de sterren op het podium zag. Haar droom ging een eigen leven leiden. Een studiebol was ze niet. Op het Raayland College zakte ze twee keer voor haar eindexamen havo. Ze ging liever naar de musicallessen van Kunstencentrum Jerusalem. Zingen, dansen en theater zitten in haar bloed. In de jaarlijkse einduitvoering nam ze in de musical Alice de hoofdrol voor haar rekening en vervulde een prominente rol in Sneeuwwitje. "Ik had in het begin enorme plankenkoorts. Die spanning, ik dacht vaker: ik ga van mijn stokje. Ik kreeg wel de smaak te pakken. Vond het echt leuk om op een podium te staan."

De musicalopleiding in Hamburg duurt drie jaar. Lotte woont op kamers in de Duitse havenstad en haar leven bestaat vrijwel alleen uit studeren. Muziektheorie, theatergeschiedenis, zingen, dansen en acteren. Theorie en praktijk wisselen elkaar af.

Op het podium gooi ik alle remmen los

Haar sociale leven staat op een laag pitje. Ze maalt er niet om. "Ik begin 's morgens vroeg en ben niet voor negen uur 's avonds klaar. Het is enorm hard werken. Af en toe denk ik wel, was ik maar tien jaar eerder begonnen om deze droom te verwezenlijken. Ik doe nu wat ik leuk vind en wil het beste uit mezelf halen. Hopelijk is dat genoeg om te slagen."

Pia Douwes is haar grote voorbeeld, een droomrol heeft ze ook voor ogen. Ooit wil ze schitteren in Tanz der Vampire van Roman Polanski. In de rol van de stoere dienstmeid Magda. "Ik ben echt gefascineerd door deze musical. Met de vetste liedjes, coole muziek, Magda als chagrijnige dienstmeid. Mijn moeder heeft als muzikante deze musical gespeeld, ik was meteen helemaal verkocht." Tot ze haar doel heeft bereikt, is het een weg van vallen en opstaan. Een pad dat is bezaaid met valkuilen. Toch wil ze zo dicht mogelijk bij haarzelf blijven. "Ik ben eigenlijk heel introvert, maar op het podium gooi ik alle remmen los. Was altijd heel verlegen, nog steeds, maar niet meer zo extreem als eerst. Ik hoop dat ik ook door bescheiden te blijven, uiteindelijk toch kan slagen. Al besef ik maar al te goed dat je in dit wereldje nooit zekerheid hebt."