De verwoeste kerk van Castenray.
De verwoeste kerk van Castenray. Foto: Gemeentearchief

Bevrijding Castenray

Castenray | Werd Venray op 18 oktober 1944 bevrijd en Leunen een dag later, pas op 23 november volgden Castenray, Oirlo, Oostrum en Veulen. Het was toen groot feest en ook 75 jaar later gaan we dat historische moment uitgebreid vieren. In Castenray worden de feestelijkheden gespreid over verschillende dagen, waarbij zowel jong als oud niet vergeten worden.

Als eerste komen op woensdag 20 november de ouderen aan de beurt met een feestmiddag. Na de koffie met vlaai wordt een 32 minuten durende film vertoond over de onderduikperikelen van Jaap van Terheijden uit Bergen op Zoom. Hij zat in Castenray op verschillende plaatsen ondergedoken. Vervolgens is het de beurt aan verhalenverteller Frans van de Pas die inspeelt op de Castenrayse oorlogsbelevingen. Op donderdag 21 november mag hij nogmaals aantreden op basisschool Eigenwijs Oirlo/Castenray, waar hij onderdeel vormt van een feestprogramma. Uiteraard wordt bij de basisschoolleerlingen het educatieve aspect nog eens extra belicht.
Op vrijdag 22 november wordt er een ruim 5 km lange fakkelrun gehouden met als 'koploper' gedeputeerde Hans Teunissen. Vanaf de parkeerplaats bij Aardbeienland aan de Kreuzelweg rennen de deelnemers de route die de geallieerden namen om Klein Oirlo te bevrijden. Op het Castenrayse dorpsplein aangekomen, wordt onder meer het vredesvuur ontstoken. Eveneens op vrijdag zijn de jongeren van 12 t/m 17 jaar uit Oirlo en Castenray aan de beurt met een programma in de soos Watjang.

Op zaterdag 23 november, de datum dat Castenray in 1944 bevrijd werd, wordt om 09.00 uur begonnen met een dorpsontbijt in gemeenschapshuis De Wis. Om 10.15 uur volgt een Vrede- en Vrijheidswandeling langs plekken waar tijdens de oorlog iets is voorgevallen. Daar wordt in het kort over verteld. Bij terugkomst op het dorpsplein wordt onder meer de Last Post geblazen. Daarna kan ook nog de toren beklommen worden. In de toren hangen grote foto's van de verwoeste kerk. 's Avonds is er in de Castenrayse St. Matthiaskerk een H. Mis met als thema Oorlog-Vrede-Vrijheid. Op zondag 24 november worden de feestelijkheden afgesloten met om 13.30 uur een grandioos Bevrijdingsconcert in De Wis. Voor de pauze treden de Starlightsisters uit Ellecom op. Deze drie dames zingen in de trant van de Andrew Sisters nummers uit de jaren '40-'50. Na de pauze is het de beurt aan Fanfare Dorpsklank met zang van Yvonne Philipsen en haar dochter Anouk uit Castenray. Zij zingen liederen uit de oorlogstijd als W'll meet again en White cliffs of Dover.

Bert Arts, Maria Classens, Franzis Classens, Martien Duijkers, Hay Strijbos en Jan Strijbos vormen het comité dat al enkele maanden bezig is met het uitwerken van de details. Ze proberen er hoe dan ook een mooi en waardig feest van te maken. Foto: Gemeentearchief Venray, collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten