Freddy Wille en haar kleinkinderen Kyra en Kay zijn blij met het schilderskwartet.
Freddy Wille en haar kleinkinderen Kyra en Kay zijn blij met het schilderskwartet. Foto: Henk Lammen

Schilders in Actie

WANSSUM | De bedrijfswagens van vier schilders staan bij een woning aan De Schoevert in Wanssum. In de voortuin staat een bord met de bedrijfslogo's van het kwartet. Binnen wordt gekit, geschuurd en geschilderd en muren krijgen een texbeurt. Schilders in Actie is geen gewone klus, maar een goededoelenproject, afkomstig uit de koker van het schildersviertal.

Door Henk Baltussen

Freddy Wille zit met haar jas aan onder een afdak in de tuin. Haar kleinkinderen Kyra en Kay en zeven honden zwermen om haar een. Tussen de schilders die de complete benedenverdieping van frisse kleuren voorzien, heeft ze niets te zoeken. "Het is geweldig wat daar gebeurt", zegt de Wanssumse terwijl ze een keffertje een aai over zijn bol geeft. "Toen Alessandro dit aanbood, heb ik wel een traantje moeten wegpinken. Zelf kan ik dit niet meer, heb te veel lichamelijke klachten. Ik ben hier zo ontzettend blij mee."
Alessandro, zijn achternaam is Lo Piano, heeft in Venray het eenmansbedrijfje ALP Schilderwerken. Met zijn plaatsgenoten Fred Swaghoven (Behang en Schilderwerk), Tom van Meijel (Schilderwerken) en Frank Cremers van Fresco Schilderwerken uit Leunen vormt hij al enige tijd min of meer een schilderscollectief. Met dien verstande dat het zelfstandig blijven hoog in het vaandel blijft staan. "We blijven eenpitters", zegt Lo Piano. "De kracht van de zzp'er is dat de betrokkenheid met de klant groter is en we kunnen wat extra's doen als dat nodig is. Waar nodig ondersteunen we elkaar. Ook treffen we elkaar regelmatig in een café in Venray. Daar is het idee voor Schilders in Actie eigenlijk ontstaan. Nu voeren we het voor de eerste keer uit."
"Noem het de kick-off", glimlacht Swaghoven.

De vier waren het in de kroeg al snel over eens dat het leven niet alleen om geld verdienen gaat. Het idee voor een goededoelenproject was vervolgens snel geboren. Maar hoe? "In eerste instantie waren we van plan om vorig jaar vlak voor Kerstmis een woning aan de binnenkant gratis op te knappen", zegt Swaghoven. "En dan bij mensen die bijvoorbeeld in de bijstand zitten, lichamelijk beperkt zijn of een ziekte hebben. Geld om de zaak thuis te laten schilderen is er niet, zelf kunnen ze het niet. Maar om dat voor Kerstmis nog te regelen en uit te voeren ging niet meer."

Alessandro en Freddy zijn bekenden van elkaar. De alleenstaande 65-jarige vrouw, die van een uitkering rond moet komen, behoort tot de doelgroep van Schilders in Actie. "We willen het plan om jaarlijks vlak voor Kerstmis dit te doen weer oppakken", zegt Tom van Meijel. "Daar is nu meer tijd voor. Hoe we het precies gaan doen, weten we nog niet. Maar het idee is dat mensen zich bij ons kunnen melden of worden aangemeld voor Schilders in Actie. Het kan ook een club of vereniging zijn. We bepalen dan zelf waar we vlak voor Kerstmis enkele dagen aan het werk gaan."
De klant hoeft niets te betalen? "Klopt", zegt Frank Cremers. "Ook de materialen niet. Onze leverancier Woodfield uit Uden vond het idee zo sympathiek, dat ze alles gratis leveren."

Freddy Wille vult tijdens de koffiepauze kopjes en snijdt een chocoladetaart aan. "Is niet van mezelf, hoor", fluistert ze. "Een van de schildersvrouwen heeft die gebakken. Echt fantastisch. Ik heb veel meegemaakt, het leven was niet eenvoudig. Ik probeer weer rust te vinden en het wandelen op te pakken. Zwaar werk heeft me in het verleden geen goed gedaan. Van de honden kan ik echt geen afstand doen. Ook komen er zwerfhonden die van hieruit naar een ander adres gaan. Deze zeven zijn van mezelf." Ze deelt de taartpunten uit en vult de kopjes weer bij. "Ik zou zo weer een traantje kunnen laten als ik dit allemaal zie." Aanmelden en info Schilders in Actie: schildersinactie@gmail.com