Afbeelding
Foto: Antoon Jeuken

Rij

Denkend aan carnaval 2019 komt één ding als eerste bij me op. Ik zag het bij de Schouwburg, Hulsman, Goesting, Tof, De Zwaan én De Uitmarkt. Dit was de carnaval van de rij voor de dames-wc.

Zelf heb ik één keer onvoorstelbaar hoge nood gehad: in de file. Stuur tussen mijn tanden. Gun je niemand. Ik snapte dus de opluchting van de vrouwen met wie ik op zondag stond te praten: ze hadden een rijvrije wc ontdekt (bij De Zwaan). Maar toen ik er op maandag ging plassen, stond ook daar een rij dames. 'Hoe lang werk kun je hebben?' riep een van hen vertwijfeld uit over haar seksegenoten. 'Zo moeilijk is het toch niet?'

Ons mannen werd het makkelijk gemaakt: tegenover Tof, in het zicht van alles en iedereen, stonden drie wc's waar je op één vierkante meter met z'n vieren tegelijk kon plassen. Soms ledigden twaalf man tegelijk hun blaas. Fluitend. Hoe rustig zit een vrouw als ze weet dat er nog twaalf wachtenden na haar zijn?

Ik las ergens dat Daan Janssen – de boerenbruidegom dit jaar – pleit voor een boerenbruidspaar van één geslacht. Ik zeg: er is iets nog belangrijkers. Laat De Piëlhaas en horeca-Venray eerst maar eens zorgen voor gelijke plaskansen voor mannen en vrouwen.