Ingezonden

't Jukst meej ien 't bloed

In de NRC van maandag 4 maart stond een mooi artikel over vastelaovend in Venray onder de titel Als Limburg lacht, drinkt en huilt om het leven.

Verslaggeefster Mirjam Remie schreef een mooi en sfeervol verhaal over het vorstenbal waarbij oud-prins Hub Janssen opmerkte: 't jukst meej ien het bloed'. Daarbij verwijzend naar de Vastelaovendtopper 'knoevele'.

"Het is mijn liedje uit 1996 toen ik Prins Carnaval was", aldus Hub. Maar 'knoevele' is van ons allemaal, geschreven in 1966 door mijn broer Jo van Els op tekst van Toon Hubers en zijn collega's van de BLO-school van Sint Jozef. Circus Mök vond toen nog plaats in de oude Wilhelminazaal aan de Schoolstraat. Jo had die middag snel de muziek geschreven en met de onderwijzers ingestudeerd.

Boven op het balkon van de Wilhelminazaal kregen we de muzieknoten voor het eerst onder onze neus, maar het liedje won de eerste prijs en is een evergreen geworden. Het is zoals Hub Janssen opmerkte. Het liedje geeft exact de kriebels weer wat mensen met carnaval voelen; 't jukst oos ien 't bloed.'

Twan van Els