Myrthe Moorrees verrast Wout op ’t Veld met een 'eigen' FC Robinstijn-voetbalshirt.
Myrthe Moorrees verrast Wout op ’t Veld met een 'eigen' FC Robinstijn-voetbalshirt. Eigen foto

Kinderwensen in vervulling

Venray | Onlangs kreeg Wout op 't Veld uit Leunen bezoek van Myrthe Moorrees. De voetbalster, tegenwoordig spelend voor FC Twente, had een cadeau meegebracht, dat ze namens FC Robinstijn mocht overhandigen. Een speciaal cadeau voor een speciale fan van Ajax, Wout was er maar wat blij mee.

Door Peter Schoeber

Feest bij FC Robinstijn. Tien jaar bestaat de stichting, die voetbalwensen voor kinderen tussen 5 en 18 jaar in vervulling laat gaan. Vrijwilligster van het eerste uur is Myrthe Moorrees uit Venray. Inmiddels is ze, net als Kika van Es uit Groeningen, ambassadrice van de stichting. "FC Robinstijn organiseert voetbalgerelateerde wensen voor kinderen, die ernstig ziek zijn of zijn geweest, voor kinderen met een geestelijke of lichamelijke beperking of die iets ingrijpends hebben meegemaakt in hun nog jonge leven", legt Moorrees uit. "Het idee om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen, sprak mij aan." Zo begeleidde de Venrayse in 2009 Wout bij zijn wens voor een rondleiding in het Ajax-stadion. Het was voor FC Robinstijn de eerste wens die in vervulling ging. "Wout ken ik al vanaf de lagere school en we hebben altijd contact met elkaar gehouden. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan is een speciaal voetbalshirt gemaakt. Wout was de eerste met een wens, hij kreeg dus het shirt van FC Robinstijn met nummer 1 erop gedrukt. Het was extra leuk om juist hem dit eerste shirt te mogen overhandigen."

Voorzitter van FC Robinstijn is Pieter van Bussel (45) uit Deurne. Hij werkte van 1998 tot 2010 als roostermaker op het Raayland college. De stichting is genoemd naar zijn zoons Robin en Stijn. "Vanuit mijn eigen passie voor voetbal ben ik gestart met de stichting. Het idee kwam voort uit een activiteit met SVJJ in Deurne, waar we ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan ludieke wensen van jeugdleden vervulden. Er was ook een serieuze wens, drie kinderen hadden hun vader verloren. We hebben kunnen regelen dat het gezin naar Disneyland kon gaan. Het idee is blijven hangen. Heb trainingsmomenten bezocht bij betaald voetbalclubs en daar mijn idee voorgelegd. Spelers en clubs wilden wel
meewerken."

Tien jaar later is FC Robinstijn niet meer weg te denken. Er zijn inmiddels zo´n honderd activiteiten per seizoen. Dat kan dankzij medewerking van clubs en spelers in binnen- en buitenland, die als ambassadeur van FC Robinstijn hun contacten gebruiken om de kinderwens te vervullen. Van Bussel merkt dat betaald voetbal organisaties het steeds belangrijker vinden hun maatschappelijke functie uit te voeren. Daar hoort ook FC Robinstijn bij. "We trekken samen op, het is een win-win situatie. Wij nemen hun werk uit handen door de organisatie op ons te nemen. Het belangrijkste zijn toch de kinderen, die beleven een unieke avond. Het is begonnen met Robbie Wielaert, Maarten Stekelenburg, Lasse Schöne en Dries Mertens. Inmiddels is de groep flink uitgebreid, recent sloot ook Matthijs de Ligt aan. Spelers openen deuren die normaal voor ons gesloten blijven. Zo was een kind zowel supporter van Tottenham Hotspur als van Christian Eriksen. Lasse kent hem via het Deens nationaal team en heeft een meet and greet geregeld in Londen." Ook ontmoetingen met Arjan Robben in München en Messi (in Eindhoven) vonden al plaats. Aanvragen voor vrouwenvoetbal komen ook steeds vaker voor. Zo wordt volgende maand een fan van Lieke Martens verrast met een bezoek aan Barcelona. "De magie van FC Robinstijn is met geen goud te betalen. We kunnen dit doen dankzij sponsors, donateurs en door fondsen te werven. Ook zijn er veilingen. Zo wordt binnenkort het shirt, dat Myrthe droeg in het Nederlands elftal, geveild voor FC Robinstijn. Het is een uit de hand gelopen hobby met 65 vaste vrijwilligers en 10 oproepkrachten. Het is supergaaf om te zien hoe een eenvoudig idee zo enorm is uitgegroeid."

Voor meer info: www.fcrobinstijn.nl