Afbeelding
Foto: Picasa

Zevende lezing Adelbert Venray

Venray | Adelbert Venray houdt op maandag 11 maart vanaf 20.00 uur de zevende lezing van het seizoen 2018-2019 in het Odapark in Venray.

Spreker is dr. A.J.M. Lianne Hoogeveen en de titel van haar voordracht luidt Hoogbegaafdheid bestaat niet.

Er is geen eenduidige definitie van hoogbegaafdheid. Toch is er geen school meer in Nederland waar leraren niet worstelen met hun hoogbegaafde leerlingen en/of hun ouders. Sterker nog, er dient zich een nieuwe groep hoogbegaafden aan, die al lang de school heeft verlaten; volwassenen die, nadat de diagnose is gesteld, eindelijk begrijpen waarom hun carrière niet zo loopt als verwacht en/of waarom sociale contacten zo moeizaam verlopen.

Als er geen definitie is, kunnen we er dan wel over praten? Dat gaan we vanavond zeker proberen; over wie hebben we het, gaat het om een modeverschijnsel, helpt het om de diagnose te krijgen? Na een kort geschiedenislesje zal Lianne Hoogeveen, aan de hand van enkele casussen uit de praktijk van CBO Talent Development, met wetenschappelijke theorieën en onderzoeksresultaten, aandacht besteden aan het waarom, hoe en wat van de begeleiding van hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen.

Hoogeveen is hoofdopleider van de opleiding tot ECHA-Specialist in Gifted Education, die sinds kort ook Internationaal wordt aangeboden: zie www.ritha.world, (Radboud Centrum Sociale Wetenschappen) en is werkzaam bij CBO Talent Development als GZ-psycholoog. Daarnaast is zij docent Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde (Radboud Universiteit). Ze doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hoogbegaafdheid, in samenwerking met collega's van binnen- en buitenlandse universiteiten.

Lianne Hoogeveen is vicevoorzitter van de Educational Board van de European Council for High Ability (ECHA) en voorzitter van de accreditatiecommissie van het European Talent Support Network. Introducés zijn welkom. Zie ook www.adelbertvenray.nl.

Foto: Lianne Hoogeveen