Toekomstplannen jongerencentra

VENRAY | De zes jongerencentra in de gemeente Venray gaan aan de slag met het opstellen van een gezamenlijk toekomstplan. Ze krijgen daarbij hulp van een begeleider. De gemeente wil er 20.000 euro voor uittrekken. De commissie Leven buigt zich binnenkort over het voorstel. Bij een akkoord van ook de gemeenteraad is het streven om de toekomstplannen medio september klaar te hebben.

De aanpak vloeit goedbeschouwd voort het feit dat de bezoekersaantallen van jongerencentrum The B te wensen over laten. Vorig jaar kreeg The B 30.000 euro om de organisatie verder te professionaliseren. Tevens gaf wethouder Anne Thielen The B de opdracht met een toekomstplan te komen en met 300 jongeren in gesprek te gaan over het imago van het jongerencentrum bij de sportvelden. Gebrek aan jongeren die vrijwilligerswerk bij het jeugdhonk willen doen, blijkt een oorzaak om The B goed van de grond te kunnen krijgen. Tijdens een bijeenkomst in The B eind vorig jaar met andere jongerencentra, de politiek en andere belanghebbenden bleek dat het ook in de centra in de dorpen niet allemaal vanzelfsprekend is. Omdat het tevens een speerpunt is in het collegeprogramma wil Thielen dat alle zes centra een toekomstplan schrijven. Naast The B zijn dat Jera in Ysselsteyn, JUM in Merselo, OJC Watjang in Oirlo, OJC Midgard in Wanssum en OJC DIM in Blitterswijck. Ze willen allemaal meewerken aan het project.

De opdracht is om met een gezamenlijk meerjarenplan te komen waarbij ook de wensen van het individuele jeugdhonk aan bod moeten komen. Het college hoopt zodoende te komen tot 'een netwerk van bruisende jongerencentra die samenwerken, elkaar aanvullen en ondersteunen waar nodig, wat bijdraagt tot participatie en talentontwikkeling van jongeren'.
Bij de plannenmakerij is volgens B en W een procesbegeleider, die 20.000 euro gaat kosten, onontbeerlijk. Het college vindt het onrealistisch dat de vrijwillige bestuursleden van de jongerencentra zo'n plan schrijven.