Graag betalen voor grond, maar niet de volle mep

VENRAY | Een inwoner van Venray wil best wat betalen voor een stukje grond van 128 vierkante meter dat in eigendom is van de gemeente Venray. Maar niet het volle bedrag. Gaat het gemeentebestuur hier niet mee akkoord, dan is de kans groot dat de inwoner vanwege verjaring niets voor de grond hoeft te betalen.

Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning werd duidelijk dat een deel van de grond waarop de aanvraag was gebaseerd, niet van de aanvrager maar van de gemeente was. De aanvrager, die in 1983 een woning met door coniferen omrasterde grond kocht, wist niet dat het bewuste stukje grond van 128 vierkante meter als onderdeel van de aankoop van de gemeente was. Hij was in de veronderstelling dat alle destijds aangekochte grond zijn eigendom werd.

B en W kiezen met 25 en niet 115 euro eieren voor hun geld

De aanvrager wil graag betalen voor de grond, ondanks dat hij met succes een beroep op verjaring kan doen. Hij wil echter niet de door de gemeente gevraagde grondprijs van 115 euro per vierkante meter betalen, maar maximaal 25 euro.

Het werd in dit geval kiezen of delen voor het college: gaan B en W akkoord met 25 euro (wat een bedrag van 3.200 euro inhoudt) of verlangt het college de volle mep van 14.720 euro, dus 115 euro per vierkante meter? Wordt voor de laatste optie gekozen, dan kan de aanvrager volgens het college een succesvol beroep doen op verjaring. In dat geval moet de gemeente de grond gratis van de hand doen. Burgemeester en wethouders gaan met de 25 euro akkoord en leggen het advies voor aan de gemeentelijke raadscommissie Werken en Besturen.