De Venrayse Letty Vermeulen met haar kinderen Duncan en Liam tijdens een vakantie.
De Venrayse Letty Vermeulen met haar kinderen Duncan en Liam tijdens een vakantie. Foto:

Letty Vermeulen

Los Angeles | Hoe is het toch met Letty Vermeulen? De liefde trok haar 14 jaar geleden naar Los Angeles. Na een jaar als au-pair zou ze terugkeren naar Nederland, maar van een definitieve terugkeer is absoluut geen sprake. Vermeulen (38) ging aan de slag als ze aan de slag als makelaar. Inmiddels runt ze een succesvol makelaarskantoor op de 36ste verdieping van een bedrijfsgebouw in downtown Los Angeles en vliegen de miljoenenbedragen haar met enige regelmaat om de oren. "Mijn eerste jaar hier was zeker niet gemakkelijk, maar ik ben nu erg op mijn plek in deze gigantische stad", vertelt Vermeulen.

Met een studentenvisum arriveerde Vermeulen in de Verenigde Staten. De huur van haar appartement in Brukske werd opgezegd en haar baan bij Xerox behoorde tot het verleden. In Los Angeles besloot ze ook nog even fotografie te gaan studeren. Na één jaar keerde ze echter niet terug, maar ze besloot de makelaardij in te gaan. "Dat wilde ik in Nederland ook altijd al, maar die studie duurt een paar jaar. In Amerika was dat binnen drie maanden geregeld." Met Hollywood als achtertuin begon Vermeulen aan haar avontuur als makelaar. Ze werkte tien jaar voor Keller Williams, een van de bekendste makelaarskantoren van de stad, maar twee jaar geleden besloot ze voor zichzelf aan de slag te gaan. "Ik wilde meer vrijheden en deze kans kwam voorbij en die greep ik met beide handen aan."

BRUNO MARS

De huizenmarkt is volgens Vermeulen totaal niet te vergelijken met de Nederlandse markt. "Ik verkoop wel huizen van een half miljoen dollar, maar dat is wel echt de onderkant van de markt. We praten eigenlijk bijna altijd over bedragen van een half miljoen of meer." Met haar werk komt ze regelmatig in aanraking de sterren uit de showbizzwereld. Een van die sterren is Philip Lawrence. Hij werkt samen met wereldster Bruno Mars en won voor zijn werk acht Grammy's. "Ik werd ook regelmatig uitgenodigd op zijn feestjes. Daar lopen dan ook allemaal celebraties rond. Het is wel bijzonder om op hetzelfde feestje te staan als Bruno Mars." Toch trekt Vermeulen zich zo min mogelijk aan van alle wereldsterren in Los Angeles. "Je komt hier regelmatig celebrities tegen. Ik wil niet overkomen als iemand die meteen een kans ziet op een foto en een handtekening. Zij willen ook gewoon in alle rust tijd met hun familie doorbrengen."

Tussendoor strandde haar relatie met de man voor wie ze de overstap naar Amerika maakte. Samen kregen ze wel twee kinderen: Duncan (8) en Liam (4). Inmiddels is ze met haar nieuwe partner en haar kinderen gesetteld in een - voor Amerikaanse begrippen - historische wijk. "Ons huis is meer dan honderd jaar oud. In Nederland heb je wel oudere gebouwen natuurlijk, maar voor LA zijn dit historische huizen. Mijn specialiteit als makelaar ligt ook in deze markt. Ik ken de voor- en nadelen van deze woningen en weet ook hoe ik het beste mijn klanten kan adviseren."

KINGSDAY

Buiten haar familie, vrienden en kennissen gerekend, mist Vermeulen Nederland niet. Stroopwafels kan ze in de Verenigde Staten ook gewoon kopen en een tijd geleden heeft ze zelfs getracht om wortelstamppot te maken. "Ik ben er zelfs onlangs in geslaagd om rookworst te kopen. Die heb ik op de kop kunnen tikken in een Pools winkeltje. De wortelstamppot beviel uiteindelijk niet iedereen even goed. Ik denk dat het klimaat ook te warm is voor de hartige Nederlandse winterkost."

Zoals op wel meer plekken in de wereld heeft ook in Los Angeles een Nederlandse gemeenschap. Samen vieren ze onder meer Koningsdag en ook Sinterklaas wordt niet vergeten. "Mijn moeder stuurde een zak taaitaai op. Die kan ik hier natuurlijk niet kopen, dus dat wel wel grappig."

Ook het fietsen is Vermeulen in ieder geval niet verleerd. "Ik heb een fiets, maar die gebruik ik niet dagelijks. Het is hier ook wel wat moeilijker met het drukke verkeer. Toch wonen wij in een rustige buurt. De kinderen kunnen rustig in de voortuin spelen. We hebben niet de hele dag verkeer voor de deur."

HOLLYWOODBOULEVARD

Van haar keuze om te emigreren naar de andere kant van de wereld heeft ze absoluut geen spijt. "Het eerste jaar was niet gemakkelijk. Ik was natuurlijk ook pas 24 jaar oud. Ik leerde al snel veel mensen kennen en tegenwoordig ben ik helemaal op mijn plek. Het is wel een gigantische stad. Het is erg druk, maar daar ga je gewoon rekening mee houden. Alles moet hier met de auto. Ik breng 's ochtends de kinderen naar school en ga ze ook weer ophalen. Ik ken inmiddels ook de leuke plekken in de stad. Ik raad mensen af naar Hollywoodboulevard te gaan. Daar zie je niet het échte LA."

Een keer in de twee jaar komt Vermeulen terug naar Nederland. Ook een bezoek aan Venray staat dan steevast op het programma. Vermeulen groeide op in Blitterswijck, maar verhuisde naar Venray toen ze 9 jaar oud was. "Mijn broertje woont in Well en mijn moeder woont net boven Roermond. Daarnaast bezoek ik nog familie in Venray. Daar wonen mijn oom en tante en halfzusje en halfbroertje. Mijn vader is helaas overleden, maar hij is gelukkig nog wel bij mij op bezoek geweest in Los Angeles."

De Venrayse Letty Vermeulen met haar kinderen Duncan en Liam tijdens een vakantie.