Dassenfamilies zwaar onder druk

Wanssum | "Ik ben verbijsterd", zegt Jaap Dirkmaat van Das en Boom als hij het heeft over de werkzaamheden in Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. "Het leefgebied voor de dassenfamilies in deze regio is compleet overhoop gehaald. De meeste dassen zullen verhongeren, ben ik bang."

Door Willem Menting

Spoedoverleg met Staatsbosbeheer, de gemeente Venray, provincie Limburg en Mooder Maas is volgens Dirkmaat vereist om het laatste beetje dassenleefgebied te redden. "Mooder Maas zegt wel dat ze aan de gestelde normen voldoen, maar ik denk dat er veel meer leefgebied is aangetast dan wettelijk is toegestaan." Dirkmaat spreekt over de grootste ingreep ooit in Nederland in het leefgebied van de das. De dassen eten voornamelijk regenwormen en door de werkzaamheden is veel grond afgegraven. Door het afgraven van de grond zijn de regenwormen verdwenen en het duurt jaren voordat het gebied hersteld is. "Ik heb al gezien dat dassen een hele omweg af moeten leggen om voedsel te vinden. Dat wordt voor veel dassen een groot probleem. Voor veel dieren komt de hulp te laat."

De instanties verwijten Dirkmaat dat hij eerder aan de bel had moeten trekken. Aan die boodschap heeft hij een broertje dood. "Het is tocht de omgekeerde wereld. Zij moeten toch zelf weten aan welke normen ze moeten voldoen? We hebben jarenlang hard gewerkt om de dassenpopulatie weer op te krikken en dat werk wordt nu allemaal afgebroken."

Dirkmaat denkt dat zo'n 90 procent van het leefgebied is verwoest. Bij Het Roekenbosch in Blitterswijck leeft eeuwenlang een dassenfamilie volgens Dirkmaat. Daar zou door de werkzaamheden in het gebied een einde aan kunnen komen. "Het is toch verschrikkelijk. En de dieren zijn verknocht aan de Maas. Het leefgebied is ideaal. Een stuk noordelijker richting Boxmeer laten ze zien hoe het wel kan. Het Maasheggengebied is ideaal voor de das. Die natuur hadden ze best kunnen doortrekken. In Venray hebben ze het over oernatuur, omdat dat minder onderhoud nodig heeft." Er zijn volgen hem nog meer fouten gemaakt tijdens de werkzaamheden in het ontwikkelingsgebied. De helft van de tunnels onder de nieuwe randweg bij Wanssum staat al onder water. Dieren kunnen dus onmogelijk ongeschonden de weg passeren. "Daar kan ik met de pet niet bij. Die tunnels staan al onder water. Dat is toch klungelwerk. Die weg is net klaar en het gaat nu al mis. Hopelijk komen we na het spoedoverleg tot de conclusie dat we leefgebied gaan herstellen, want daar hebben ze ook nog niet aan gedacht."