Een dansmarietje die met de leus dansmi(t)rietjes aan de Roojse optocht deelnam.
Een dansmarietje die met de leus dansmi(t)rietjes aan de Roojse optocht deelnam. Foto: Henk Lammen

De humor ligt op straat (video)

VERVOLG VOORPAGINA | Niet alleen Ysselsteyn was met twee hoofdprijzen oppermachtig in de Roojse optocht. Bjorn en Mieke mochten zich ook winnaars van de Venrayse carnavalsstoet, waarin muziek onmiskenbaar de slagroom op de taart is.

Door Henk Baltussen

Mocht het populaire zangduo royalties ontvangen van hits zoals 1000 Sterre, Nog Efkes en Droeëme mit de oeëge oope, dan deden de twee maandag gouden zaken. De praalwagens die geen muziek ten gehore brachten van het tweetal, dat zaterdag overigens niet bij de Venrayse Roetsj optrad maar wel in Gennep, Roermond, Venlo en Horst, waren op een hand te tellen.

Maar aan de muzikale carrières van Thijs Gerrits en Ton Huybers kunnen de twee voorlopig niet tippen. De twee 61-jarigen uit Venray laten al ruim vijftig jaar de bezoekers aan de Roojse optocht genieten van hun muziek. Er is wel een verschilletje; de musici van Muziek-, Mars- en Showkorps St' Petrus Banden verdienen er geen kwartje aan. "We lopen toch al vijftig jaar voorop", zegt Gerrits, trombonist bij MMSK. "En zo hoort het ook. Muziek gaat bij een optocht voorop." Baritonblazer Huybers knikt."We hebben een paar keer midden in de stoet gelopen. Dat was minder leuk. De muziek vanaf de wagens was vaak zo hard, daar heeft een orkest niets tussen te zoeken."
Over de wagens gesproken, zonder hulp uit de dorpen rond Venray zou er een mager afgietsel van de huidige stoet door Rooj trekken.

Musicis Thijs Gerrits en Ton Huybers zijn er al vijftig jaar bij

Indrukwekkend zijn de bouwsels waarin of -op de prinsen en hun gevolgen de onderdanen toezwaaien. Razend knap hoe de carnavalslustigen uit de kleinste dorpen zoals Heide, Veulen, Castenray en Oirlo dat voor elkaar krijgen. Opvallend zijn de grote delegaties uit Merselo en Ysselsteyn. Maar ook enkele jeugdgroepen laten zich met fraaie creaties gelden. De bierkrattenwagen uit Oirlo was misschien niet de mooiste in Venray, maar wel de beroemdste. Aanvankelijk mocht de met ruim duizend Bavaria-bierkratten opgetuigde wagen niet aan de optocht meedoen. De organisatie wil geen reclame-uitingen in de stoet. Dat zorgde voor een ware mediastorm in de carnavalswereld. Uiteindelijk werden alle Bavaria-letters afgeplakt met De Brouwerij-stickers. Voldoende om toch mee te mogen doen.

"Wij hebben door alle aandacht onze leut al voor carnaval gehad", grinnikt een jonge Oirlose carnavalsvierder, een van de bouwers. "Daarbij hebben we de optocht in Oirlo gewonnen. Deze carnaval kan niet meer kapot."
En weg is hij, achter de blauwe krantenwagen aan die op de hielen wordt gezeten door de prinsenwagen van de Spurriemök uit Oirlo met een stel pronte koeien.
De krenten in de pap zijn toch de eenlingen en groepen die met veelal dubbelzinnige teksten het publiek laten (glim)lachen. Wat te denken van Herman Zegers uit Merselo die stelt dat de humor op straat ligt. Ondertussen sleept hij het woord humor over het asfalt. Of de dansmi(t)rietjes die hun dansmarietjeskledij hebben uitgerust met honderden plastic rietjes. En de mantelverzorger die een rolstoel voortduwt met een etalagepop die een mantel draagt. De duwer stoft ondertussen de mantel af.

De dorpen geven de Roojse optocht kwaliteit en volume

De Venrayse politiek komt er genadig af. De vele heikele dossiers (zoals de arbeidsmigranten, Roekenbosch, zonnepark, aankoop AH-gebouw, de kwakkelende bied, het ziekenhuis dat dreigt te verdwijnen) waren voor de stoetdeelnemers geen aanleiding die zaken eens fijnzinnig op de hak te nemen. Alleen de groep Genne Naam is de uitzondering. De Genne Naam-kikkers namen het besluit van het Venrayse college op de hak om de de prijzen van de Venrayse kermis flink te verhogen.
Voor de Venrayse zussen Petra Stevens en Karin Peeters maakte dat niets uit. "Het was een prachtige optocht", stelt Petra. "Weet je wat opviel? Dat er zoveel jeugd meedeed. Echt goed." En nu? "Nu naar de feesttent."