Gouden bruiloft Vollenberg-Philipsen
Gouden bruiloft Vollenberg-Philipsen Oude foto

Gouden bruiloft

Venray | Deze foto is gemaakt bij gelegenheid van de gouden bruiloft van Matthijs (Tieske) en Marie Vollenberg-Philipsen op 27 april 1970.

Tieske Vollenberg werd geboren op 17 april 1894 te Wanssum en hij overleed op 4 november 1979 te Venray/Castenray. Marie werd geboren op 19 april 1895 te Sevenum en zij overleed op 14 februari 1982 te Venray/Castenray.
Zoals zo veel bruiloften van Castenrayse echtparen werd deze gouden bruiloft gevierd in Zaal De Ruif van Hár Rongen in Oirlo. Meestal werd het feest opgeluisterd door de Tonjo's, het tweemans-orkest van Sef Nabben. Zij hebben heel wat bruiloften opgeluisterd en het voordeel was dat ze het bruiloftspaar en hun familie kenden, zodat Sef – die uit Oirlo kwam – een heel persoonlijke noot kon geven aan de opluistering. Een gouden bruiloft kwam vroeger niet zo veel voor, omdat de mensen over het algemeen een lange verkeringstijd kenden en meestal niet voor hun vijfentwintigste verjaardag trouwden. Daarbij kwam dat men minder oud werd, dan tegenwoordig. Voor een gouden bruiloft liep het hele dorp vroeger dan ook uit.

De traditie van de viering van een huwelijksjubileum is vermoedelijk ontstaan in Zuid-Duitsland. Van hieruit heeft het gebruik zich verbreid via de Rijn naar Frankrijk en Zwitserland en verder Rijn-afwaarts naar Nederland en Neder-Duitsland. Het vroegste bewijs van het bestaan van een 'gouden bruiloft' stamt uit 1547. Aanvankelijk werd deze vijftigste huwelijksverjaardag de 'jubel-bruiloft' genoemd. Pas later, rond 1650, kwam men met de uitdrukking 'gouden bruiloft'. Een 55-jarige bruiloft noemt men smaragden bruiloft; een 60-jarige een diamanten bruiloft; een 65-jarige een briljanten bruiloft; een 70-jarige een platina bruiloft; een 75-jarige een radium bruiloft en een 80-jarige een eiken bruiloft. De laatste zullen misschien voor toekomstige echtparen weggelegd zijn. Maar voor wie nog maar net getrouwd is, een 1-jarige bruiloft noemt men een katoenen bruiloft.

Achter v.l.n.r.: Noud Janssen; Mia Seijkens; André Vollenberg; Math Janssen; Ger Seijkens; Truus Seijkens-Vollenberg; Ger Janssen; An Janssen-Vollenberg; Jan Vollenberg; Bertha Vollenberg-Arts; Teng Vollenberg; An Vollenberg-Seijkens; Mia Vollenberg; Mia Janssen; Fien Vollenberg; José Seijkens. Midden v.l.n.r.: Math Vollenberg; Gerrit Vollenberg; Jan Vollenberg; Math Vollenberg; Astrid Vollenberg. Voor v.l.n.r.: Geert Janssen; Jan Vollenberg; Henk Vollenberg; Jan Janssen; Annemie Vollenberg; Jolanda Janssen; Tiny Vollenberg; Mart Vollenberg; Irene Vollenberg; Will Vollenberg.

Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray