Gijs Berkel trekt er samen met zijn knakpaleis op uit om knak te verkopen voor Stichting Het Vergeten Kind.
Gijs Berkel trekt er samen met zijn knakpaleis op uit om knak te verkopen voor Stichting Het Vergeten Kind. Foto: Rikus ten Brücke

Knak verkopen voor het goede doel

Oostrum | De 16-jarige Gijs Berkel trekt er in het weekend van 6 en 7 april met zijn heuse knakpaleis op uit om tijdens een fietstocht van 133 kilometer knak te verkopen voor stichting Het Vergeten Kind.

Door Dennis Stiphout

Het was in de zomervakantie van 2018 toen Gijs zich verveelde en op een idee kwam. Hoe gaaf zou het zijn om een eigen winkel te maken waarin hij broodjes knak kon verkopen? De naam, die eigenlijk alleen al een originaliteitsprijs verdient, werd snel bedacht: Gijs knakpaleis. En zo is de Oostrummer zo nu en dan in het dorp, op feestjes of bij de voetbalclub van zijn zusje te vinden om zelf knak warm te maken en die op een broodje te verkopen aan geïnteresseerden. Over ongeveer een maand pakt hij groter uit. Gijs gaat voor de stichting Het Vergeten Kind op pad om zelf knak te verkopen. De tiener waagt zich aan een fietstocht vanaf zijn eigen huis naar zijn opa en oma die op een camping in de buurt van Bergen op Zoom vertoeven. "Ik stop tijdens mijn tocht op verschillende plaatsen", vertelt Gijs. "Daar mag ik broodjes knak verkopen en de opbrengst gaat dan naar de stichting. De gemeentes Oirschot, Oosterwijk, Breda en Tilburg hebben al toegezegd."

Gijs legt maar liefst 133 kilometer af op zijn knakpaleisfiets

Gijs heeft vooral niet tot in de puntjes voorbereid hoe hij gaat fietsen. "Ik gebruik Google Maps. Als ik bijvoorbeeld in Oirschot heb gestaan, zet ik Google Maps aan naar Oosterwijk."

De reden dat hij juist voor de stichting Het Vergeten Kind koos, is bijzonder. Zijn moeder, Marijke Giesbers, licht toe: "Gijs heeft een aantal jaren niet thuis gewoond omdat hij autisme heeft. Hij woonde op de Mutsaersstichting in Venlo. Ook daar waren acties voor stichting Het Vergeten Kind, vandaar dat het ook voor Gijs een bekende stichting was." Gijs vult aan: "Ik heb het idee eigenlijk uit het niets bedacht. Ik dacht: ik wil met mijn knakpaleis iets voor het goede doel doen. Toen heb ik even nagedacht en koos ik stichting Het Vergeten Kind omdat ik zelf ook een tijd niet thuis heb gewoond." Inmiddels heeft Gijs ook zelf contact gezocht met de stichting. Zij weten van zijn actie en zijn dolenthousiast.

En dus kunnen oplettenden hem op 6 of 7 april zien fietsen én broodjes knak zien maken op zijn fiets met daarachter het karretje met daarop een soort keukentje. Hij bouwde het met wat hulp. Marijke: "Het is een heel leuk karretje geworden. Hij gebruikt een ingebouwde hooikist om de knakworstjes warm te houden." Gijs hoopt zo weinig mogelijk kosten te hebben voor zijn fietstocht. "Ik heb via mijn buurvrouw een sponsorformulier van de PLUS gekregen. Die heb ik ingevuld en van hen krijg ik vijftig procent korting." Toch is alle hulp welkom. Zo wordt er nog een plek gezocht waar Gijs in de nacht van 6 op 7 april kan overnachten. Zijn moeder Marijke rijdt met de voorraad achter hem aan. "Het zou het mooiste zijn als alles gesponsord gaat worden, zodat alles wat Gijs verkoopt naar de stichting gaat. We willen voor het goede doel ook wat blikjes frisdrank erbij verkopen."