Laptopbende slaat toe bij Raayland

Venray | Het Raayland College in Venray is op 26 juli vorig jaar slachtoffer geworden van de laptopbende. Twee mannen maakten voor een aanzienlijk bedrag aan laptops, en foto- en filmapparatuur buit. De politie bracht het nieuws vorige week via televisieprogramma Opsporing Verzocht naar buiten.

De mannen sloegen afgelopen zomer toe op meerdere scholen. Ook op een middelbare school in Ermelo werd kostbare apparatuur gestolen. Beeldmateriaal van die inbraak belandde op filmpjessite Dumpert. De beelden werden al snel meer dan één miljoen keer bekeken. Van de daders ontbreekt echter nog ieder spoor.

Wiel de Kleijne, hoofd facilitair van LVO Noord waar ook het Raayland College onder valt, heeft geen goed woord over voor de daad. "De schade is enorm. We hebben allemaal nieuwe apparatuur moeten aanschaffen. Dat heeft een gat geslagen in onze begroting. We kunnen goed onderwijs blijven garanderen, maar we moeten dit gat op een creatieve manier zien te dichten. We moeten bijvoorbeeld producten slimmer inkopen."

De Kleijne heeft niet de illusie dat de laptops nog ooit terugkomen. "Via producent HP zijn alle laptops onklaar gemaakt. Als iemand inlogt op een van de laptops kunnen wij dat via een website zien, maar dat is nog niet gebeurd. Ik vermoed dat alles naar het buitenland is verscheept." De twee mannen hebben tussen 16.15 en 18.30 uur toegeslagen op het Raayland College. De daders zijn twee uur lang ongezien binnen geweest. "Ze zijn heel geraffineerd bezig geweest. Ze wisten ook precies waar ze moesten zijn, dat maakt het bizar." Tips zijn welkom bij de politie via telefoonnummer 0800 - 6070.