Viaduct Landweert bron van ergernis bij wijkplatform

VENRAY | Wim Vievermanns, voorzitter van Wijkplatform Landweert, heeft geen goed woord over voor de manier waarop het viaduct over de A73 tussen de Venrayse wijk Landweert en de Spurkterdijk is aangepakt. "Het is niet logisch en het is gevaarlijk voor fietsers en voetgangers."


Door Henk Baltussen

Vievermanns neemt de verslaggever mee naar de plek van ergernis. Komende vanuit Landweert is te zien dat aan beide kanten van de omhooglopende weg, de Rosmolenbaan, vele vrachtwagens zand zijn gestort. Zo kunnen wandelaars naar het viaduct toe, zonder over de weg te hoeven gaan. "Die zandheuvels zijn wel erg overdreven. Er wordt verder ook niets aan gedaan." Aan de andere kant van het viaduct, aan de zijde van de Spurkterdijk, ligt hagelnieuw asfalt met wat witte strepen die onlogisch de verschillende wegvakken markeren. Fietsers en wandelaars hebben zo te zien veel ruimte, maar met auto's in de buurt kan dat onveilige situaties opleveren, denkt Vievermanns. "Erg onduidelijk allemaal", zegt Vievermanns. "Er wordt hier veel gelopen en gefietst. Maar er is ook druk autoverkeer. Het is wachten op ongelukken. Het is een mooie verbinding tussen Landweert en het landelijke gebied achter Oostrum en Geijsteren. Maar we zien de inrichting van de weg graag anders."
Om de grieven van het wijkplatform naar de gemeente door te spelen, schakelde Vievermanns Smile Venray in. Smile is een werkgroep die in Landweert is ontstaan en een verkeersveilig Venray voorstaat. Bij Smile kan onder meer melding worden gemaakt van onveilige verkeerssituaties, die vervolgens met de gemeente worden doorgesproken. Smile heeft zijn vleugels inmiddels uitgespreid over het gros van de Venrayse wijken. Jolanda van Sinten is de kartrekker van Smile en heeft de klachten van Vievermanns ter harte genomen.

'Het is wachten op ongelukken met het drukke autoverkeer'

Van Sinten beaamt dat de wegmarkering op de Rosmolenbaan niet klopt en verwarrend is. "Het zijn aan beide zijden van het viaduct twee verschillende wegen. Dat is niet logisch. Wandelaars en fietsers kunnen daar in de problemen komen. Er wordt veel te hard gereden, vindt het wijkplatform. Maar je mag daar gewoon zestig. De snelheden zitten daar binnen de proporties. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan de Spurkterdijk. Ik weet op dit moment niet wat ze bij het viaduct nu nog kunnen doen. We bespreken het met de verkeersdeskundige die namens de gemeente in Smile zit. Het traject loopt nog."