'Hoe het verder moet? Ik zou het echt niet weten'

Vervolg pagina 3 | Vader en zoon kregen daarom een dwangsom van de gemeente opgelegd van 15.000 euro. Raad van State stelde echter dat verhuren van kamers in het buitengebied volgens het bestemmingsplan wel mag. Maar niet aan arbeidsmigranten. Zo expliciet had de gemeente Venray het met het instellen van de dwangsom niet bedoeld, volgens de bestuursrechter. De gemeente had derhalve geen dwang op mogen leggen.
De klagende familie heeft in het kort de ombudsman het volgende voorgelegd: 'De gemeente treedt op door allerlei afspraken te maken. De bewoners trekken zich hier niets van aan en vervolgens doet de gemeente niets aan milieu-overtredingen, te hoog hekwerk, sloophout, verkoop spullen, caravanstalling etc. Verder worden hier ook kamers verhuurd aan hoofdzakelijk arbeidsmigranten. Dit is in strijd met het bestemmingsplan. De politie was hier de afgelopen jaren al tientallen keren in verband met ongeregeldheden tussen bewoners en huurders. Ze gingen ook gewoon tijdens de beroepsprocedure door met verhuur, maar de gemeente greep niet in. De Raad van State heeft nu gesteld dat er kamers mogen worden verhuurd, maar niet aan arbeidsmigranten. Diverse malen hebben we bij de gemeente nagevraagd wat dat gaat betekenen, maar krijgen geen antwoord. Sinds 2 februari wonen er weer arbeidsmigranten. Hoe kan dit allemaal?'
Vader en zoon willen geen commentaar geven: "Bel de advocaat maar op." Paul van Hoef van Van Hoef Advocatuur heeft geen idee of er weer arbeidsmigranten wonen. "Ze mogen kamers verhuren, maar dus niet aan arbeidsmigranten. Dat heb ik ze ook op het hart gedrukt. Anders volgen weer dwangsommen. Ik heb natuurlijk ook gehoord dat er al jarenlang ruzie in de buurt is. Maar daar heb ik geen invloed op."

'Staat er een Poolse auto, wonen er dan arbeidsmigranten?'

Burgemeester Gilissen en wethouder Carla Brugman voelen zich vooral machteloos. "Ik ben hier al jaren regelmatig mee bezig. Het heeft al duizenden uren gekost en vele duizenden euro's. Het dossier met onder meer klachten, handhavingsverzoeken is inmiddels enorm. Hoe het verder moet. Ik zou het echt niet weten. Het is zo moeilijk. Als er bijvoorbeeld een auto met Pools kenteken bij de woning staat, wonen ze er dan ook? Hoe bewijs je dat? Je zou er dan permanent een tentje met een controleur bij moeten zetten. Dat kan natuurlijk niet." Voor de klagende familie zijn de activiteiten van vader en zoon na al die jaren een obsessie geworden, denken Gilissen en Brugman, die een nieuw handhavingsverzoek hebben gekregen.