Afbeelding
Foto: Rikus ten Brucke

Buutreedners Roy en Mike stelen de show

Merselo | Roy (8) en Mike (10) Willems namen afgelopen zaterdag deel aan de Limburgse Jeugd Buuttekampioenschappen in Susteren. Roy eindigde met zijn buut Sjonnie kletser als tweede, Mike werd met Max de skelterkereur derde.

Door Dennis Stiphout

Of ze het spannend vonden? Dat viel erg mee. Het was immers zeker niet de eerste keer dat Roy en Mike op het podium stonden. Voor Roy was het de tweede keer dat hij in Susteren deelnam, voor Mike zelfs al de derde keer. Er deden in Midden-Limburg vier deelnemers in de categorie jeugd (tot en met elf jaar) en vier deelnemers in de categorie jongeren (tot en met zeventien jaar) mee. De twee vonden het opvoeren van een buut al van jongs af aan leuk. "Het komt eigenlijk van vrienden van ons uit Overloon", vertelt vader Bart Willems. "Hun zoon deed dat ook en toen kwam de vraag of Roy en Mike het niet ook leuk zouden vinden." Dat bleek dus zo te zijn. Mike voerde als kleuter zelfs al een buut op. De buut in Susteren bestond eigenlijk uit allemaal kleine grapjes achtereen. De teksten werden door Theo van Els en Herman Zegers geschreven. Zij kregen dit jaar hulp van een buutclub uit Ysselsteyn.
Roy vond het optreden in Susteren erg leuk. "Ik vond het vooral leuk hoe de mensen lachten. Toen ik er stond ging het vanzelf. Ik had vooraf veel geoefend." Bart vult aan: "Vanaf november een tot twee keer per dag en vanaf januari twee tot drie keer." Het scheelde weinig, of Roy had gewonnen. Hij maakte twee kleine foutjes, wat hem volgens Bart de overwinning kostte. Roy: "Ik zei bij een stukje iets wat er op leek, maar eigenlijk van een ander stukje was. Ik had het meteen door."

Nadat Roy op het podium had gestaan, volgde Mike. De zenuwen vervlogen toen hij op het podium stond. "Ik was de hele tijd rond aan het lopen, maar toen ik klaarstond om op te komen, werd de spanning minder. Toen ik daar stond, ging het eigenlijk gewoon vanzelf." Tijdens zijn buut stond Mike als skeltercoureur op de bühne en vertelde hij onder andere waarom hij coureur was geworden. Roy en Mike mochten hun buut ook opvoeren op de jeugdzitting in Merselo en tijdens Kiendermök. Mike trad daarnaast ook nog bij het Tienermök op. Te vrezen dat ze na dit jaar stoppen, hoeven ze in Merselo niet. De twee zijn allebei dolenthousiast om door te gaan. Foto: Rikus ten Brücke.