Afbeelding
Foto:

Vitelia zet nieuwe stappen in MVO

Oirlo | Energieneutraal, duurzaamheid en CO2 footprint… Het zijn veelgehoorde termen die ook bij Coöperatie Vitelia hoog op de agenda staan. Vitelia is onlangs gestart met een nieuwe brandstofpilot voor de grondstof- en bulkwagens van Vitelia Voeders.


Ben Cox, hoofd logistiek bij Vitelia Voeders, erkende de mogelijkheden van deze nieuwe brandstofsoort en is de initiator van deze pilot. Hij zocht contact met Vissers Energy Group uit Horst over de concrete mogelijkheden voor Vitelia. Inmiddels is het gekomen tot een samenwerking en adviseert Vissers de agrarische coöperatie en wordt sinds kort een deel van de benodigde brandstoffen geleverd in de vorm van Blauwe Diesel. In potentie een nieuwe brandstof voor de toekomst. "De uitdaging is om blijvend concrete stappen te zetten in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) die enerzijds werkbaar blijven en anderzijds onder aan de streep voor alle betrokkenen iets opleveren", vertelt Stefan Kuijpers, directeur bij Coöperatie Vitelia. Kuijpers vervolgt: "Op het gebied van MVO heeft Vitelia in twee jaar tijd een grote stap gezet door een groot deel van de grondstoffen over water aan te voeren in plaats van over de weg. Hierdoor halen we jaarlijks duizenden vervuilende kilometers van de weg. Een grote stap voorwaarts ten aanzien van de CO2 footprint van onze organisatie."

Blauwe Diesel wordt gemaakt van plantaardige afvaloliën. Deze oliën zijn eerst gebruikt in de voedingsbereiding. Het restproduct wat hiervan over blijft wordt verzameld, afgevoerd en omgezet in hoogwaardige Blauwe Diesel. Vitelia is gestart met de variant Blauwe Diesel 20, dit biedt de mogelijkheid om de komende jaren door te groeien naar de volledige fossielvrije Blauwe Diesel 100. Met het gebruik van Blauwe Diesel 20 reduceert Vitelia 20 procent CO2 zonder enige aanpassing aan hun voertuigen. Daarnaast is deze brandstof niet alleen vele malen schoner, maar is deze ook nog eens van een betere kwaliteit dan de reguliere 'gewone' diesel. Blauwe Diesel is namelijk minder vatbaar voor bacteriegroei, het verbrandt veel schoner, is het gehele jaar winterbestendig én het is zuiverder dan de oude diesel. De volgende stap in verduurzaming bij Vitelia is inmiddels ook al onderhanden. In de loop van 2019 wordt in Oirlo een nieuwe opslagloods, werkplaats en kantine gerealiseerd. Dit gebouw wordt gasloos en inclusief zonnepanelen opgeleverd. Daarmee is dit gebouw klaar voor de toekomst en krijgt deze het predicaat energieneutraal. Bij de coöperatie leeft het besef dat ze op het gebied van MVO proactief moeten zijn én blijven. "Dat past bij de innovatieve geest van Vitelia en de agrarische sector in het algemeen. Daarnaast wordt dit meer en meer een eis van onze eigen leden en klanten."

Op de foto, links: Ben Cox (Vitelia Voeders) en rechts Berrie Vullings (Vissers Energy Group).