Miljoenenboete OTTO Work Force van de baan

Venray | De Hoge Raad heeft een langslepend conflict tussen de Belastingdienst en OTTO Work Force in Venray in het voordeel van de internationale uitzender beslecht. Het Venrayse bedrijf heeft geen regels overtreden. Een naheffing van de Belastingdienst van 14,7 miljoen euro is hiermee van de baan.

De discussie draaide om een verschil van inzicht tussen OTTO Work Force en de Belastingdienst. OTTO Work Force heeft, net als heel veel Nederlandse bedrijven, tussen 2008 en 2011 gebruikgemaakt van de WVA, een overheidsregeling om educatie van medewerkers fiscaal te bevorderen.

Volgens de Belastingdienst zou OTTO Work Force ten onrechte gebruik hebben gemaakt van deze regeling en legde het bedrijf daarom een naheffing op van 14,7 miljoen euro. Het gerechtshof in Den Bosch besliste eind 2017 dat deze naheffing onterecht was, omdat OTTO Work Force voldoende heeft aangetoond dat het onderwijs heeft plaatsgevonden volgens de regels en stelde OTTO Work Force daarom in het gelijk. De staatssecretaris van Financiƫn ging tegen deze beslissing in cassatie. De Hoge Raad verklaarde het beroep tegen die uitspraak vrijdag ongegrond.

Frank van Gool, directievoorzitter van OTTO Work Force. "Ik ben blij met deze beslissing van de Hoge Raad. Wij hebben altijd de overtuiging gehad dat wij niets onrechtmatigs hebben gedaan. Daarom zijn wij blij dat de Hoge Raad tot deze beslissing is gekomen en de eerdere beslissing van het gerechtshof steunt. Het is een slepende zaak geweest die jaren heeft geduurd, maar ik ben heel blij dat wij met OTTO Work Force dit nu definitief positief kunnen afsluiten." Het Venrayse OTTO Work Force is een internationale arbeidsbemiddelaar met ruim 22.000 flexmedewerkers, die actief zijn in voornamelijk Nederland, Duitsland en Polen. In West- Centraal- en Midden-Europa heeft OTTO in totaal 45 kantoren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Venray.