Gespreksgroep partners FTD

Venray | In maart start een gespreksgroep voor partners van mensen met frontotemporale dementie (FTD). Deze aandoening, ook wel bekend als de 'ziekte van Pick', is een vorm van dementie, die veelal voorkomt bij jongere mensen (40-60 jaar).

De ziekte tast de voorste hersendelen aan. Daarin worden functies geregeld als besluiten, gedrag, emoties en taal. Symptomen zijn gedrags- en karakterveranderingen en het anders beoordelen van situaties. Ook spraakproblemen, moeite met begrip en verminderde lees- en schrijfvaardigheid kunnen zich voordoen.

Verder kunnen mensen met FTD last hebben van bewegings- en coördinatiestoornissen en veranderde motoriek, moeite met bewegen en lopen, trillen en vallen. Mantelzorg voor iemand met FTD is zwaar, vooral ook vanwege de emotionele belasting van de naaste omgeving. Met name op de partner en de (veelal nog opgroeiende) kinderen, is de impact groot. Partners vinden vaak steun in lotgenoten-gespreksgroepen, waarin zij ervaringen en problemen met elkaar kunnen bespreken. Odette Zeeuwen uit Venray heeft een echtgenoot (47) met FTD.

Zij kaartte de oprichting van een gespreksgroep voor partners van mensen met FTD aan in het Venrayse Alzheimer Café. Alzheimer Noord-Limburg onderschrijft het belang van het delen van ervaringen door lotgenoten en ondersteunt dit initiatief. De bijeenkomst wordt geleid door een professional en vindt plaats op de derde maandagavond van de maand in ouderencentrum de Kemphaan van 19.30 tot 21.30 uur, met nazit tot 22.00 uur. De eerste bijeenkomst is op maandag 18 maart.

Voor informatie en aanmelden: Joke Halmans, telefoon 06-53730515.