Tien turnsters van St. Christoffel op de planken tijdens de Traay Out.
Tien turnsters van St. Christoffel op de planken tijdens de Traay Out. Foto: Rikus ten Brucke

Spektakel bij Traay Out

Venray | De schouwburg in Venray was woensdagochtend gevuld met ruim 400 basisschoolkinderen uit de gemeente Venray. Het jonge publiek had de eer dit jaar als eerste naar de Traay Out van het Raayland College te kijken. De handen gingen onder meer op elkaar voor dans, zang, comedy en er werd zelfs geturnd op de bühne.

Door Willem Menting

De Traay Out is een jaarlijks terugkerende theaterproductie met optredens van leerlingen en medewerkers van het Raayland College. Vlak na de eerste pauze wordt al duidelijk dat ook de vrouwelijke medewerkers van de middelbare school een optreden hebben voorbereid. Met de krulspelden nog in de haren en de ochtendjas nog om de schouders stappen de vrouwen vol vertrouwen het podium op. Hard gelach komt uit de zaal. Daarna gaan de handen op elkaar. De vrouwen brengen een eigen versie van het nummer Leef van André Hazes Jr. ten tonele. "Sommigen van ons waren wel even zenuwachtig", legt Marinda Peeters uit. "We hebben goed geoefend en iedereen wilde graag meedoen. Ik denk dat het wel geslaagd is." Collega Trudie Weijers vult haar aan. "Het is een soort teambuilding. We doen zulke dingen natuurlijk niet vaak samen, dus dit was wel erg leuk om te doen. En de reacties waren gelukkig positief." De shows vinden dit jaar plaats op 27 en 28 februari. Overigens wordt er niet alleen op het podium hard gewerkt door de artiesten. Achter de schermen gebeurt er nog veel meer. De leerlingen worden geschminkt, er is ook hard gewerkt aan het decor, licht en geluid, video-opnames en fotografie.

Serge Koenen, muziekdocent en (mede)organisator van Traay Out, is apetrots op de deelnemende leerlingen. "We merken dat leerlingen het steeds spannender vinden om op het podium te staan. Op televisie zijn steeds meer talentenshows en hierdoor krijgen leerlingen het idee dat elk optreden perfect moet zijn, terwijl wij ze juist een podium willen geven om dingen uit te proberen, vandaar ook de naam Traay Out. Het gaat niet alleen om het optreden, maar ook de weg ernaartoe. Om samen met je klasgenoten en vrienden samen een optreden te bedenken en uit te werken."

De deelnemende leerlingen worden ook bijgestaan door Wil van Gorkum. Hij begeleidt de leerlingen onder meer tijdens de edities en de lessen. "Op school krijgen de leerlingen tips en aanwijzingen", zegt Van Gorkum. "Dat gebeurt tijdens de keuzeuren Traay Out, in de muziekles en tussendoor. Maar het oefenen moeten ze zelf doen. Zo leren ze ook plannen en samenwerken." Koenen vult hem aan: "Het is leuk om te zien hoe ze met veel enthousiasme aan de slag gaan en wat mij betreft zijn het helden dat ze zich soms ook kwetsbaar neer durven te zetten op het podium."

Dit jaar telt de Traay Out 19 acts en in totaal doen er zo'n 280 leerlingen uit alle leerjaren en lagen mee. Ook de presentatie is in handen van de leerlingen. Luna is een van de leerlingen die op het podium stapt. Ze zingt het liedje Heaven van Bryan Adams. "Ik heb vroeger wel zangles gehad en ik heb ook regelmatig opgetreden. Ik vond het erg leuk om mee te doen en het ging ook hartstikke goed."

Na de eerste pauze wisten de basisschoolkinderen niet wat ze zagen in de schouwburg. Er waren heuse turntoestellen geplaatst op het podium. Zo stonden er twee balken en ook de trampoline had een plekje gevonden. Tien turnsters van St. Christoffel uit Venray vlogen over het podium en voerden acrobatische handelingen uit op de balk. "We waren niet zenuwachtig", zegt turnster Femke. "We hebben goed geoefend en twee jaar geleden heb ik ook al meegedaan." Ook Mira turnde mee: "Met name de balk is een erg lastig onderdeel. Daar val je makkelijk af. Dus we moeten wel geconcentreerd blijven."

Ook een groep van zo'n 80 vwo'ers deed mee. "We zitten in ons examenjaar en dit voelt wel een beetje als opwarmertje voor de examenstunt", zegt Yves. Samen met Bert en Marijn is hij verkleed als Ghost Buster. "Wij hebben maar een kleine rol, maar er zijn jaargenoten die erg zenuwachtig zijn. Wij hoeven gelukkig niks te zeggen", Marijn. "Ik heb er wel zin in. We gaan er iets moois van maken", besluit Bert.