Afbeelding
Foto:

Gaolde Paerd voor Henk Hellegers

Veulen | Carnavalsvereniging 't Dartele Veulen heeft besloten de hoogste dorpsonderscheiding toe te kennen aan Henk Hellegers. 't Gaolde Paerd wordt op carnavalsdinsdag 5 maart om 20.11 uur in de Pérdstal uitgereikt door vorst Twan van 't Dartele Veulen.

Henk Hellegers werd op 5 augustus 1962 geboren in Ysselsteyn als tweede uit een gezin van vijf kinderen. Na de kleuter- en lagere school in zijn geboortedorp bezocht hij de LTS in Venray om de opleiding voor timmerman en metselaar te volgen. Daarna ging hij werken op de leerlingenbouwplaats van Verhoeven Bouw aan de St. Odastraat in Venray. Om de opleiding tot gezel en meestergezel af te ronden ging hij nog één dag naar school in Venlo. Dat hij een vakman is bewijst wel het feit dat hij ooit een zilveren troffel heeft gewonnen. Na negen jaar bij Verhoeven Bouw gewerkt te hebben - de woningen aan De Vlies in Veulen heeft hij meegebouwd - ging Henk iets heel anders doen. Hij trad in dienst van de Houbensteyn Groep in Ysselsteyn en kwam al gauw in de brijvoerkeuken terecht. In 2000 werd hij lid van het managementteam en was daarmee verantwoordelijk voor opfokbiggen en vleesvarkens. Ook valt verbouw en nieuwbouw van vleesvarkensstallen op het bedrijf onder zijn verantwoordelijkheid.

Henk maakte deel uit van dezelfde vriendengroep als de Veulense Ria Sonnemans. In 1986 sloeg de vonk tijdens de kermis in Venray over. Jammer genoeg waren er zowel in Ysselsteyn als in Veulen geen bouwplaatsen beschikbaar en ook geen bestaande of te verbouwen woningen. Het stel besloot in Oostrum te gaan bouwen. Hierbij kwam zijn oorspronkelijke beroep hem heel goed van pas. Uit het huwelijk werden drie zonen geboren: Wouter, Niek en Rens. In 2002 werd de huidige woning aan de Hazenweg 12 in Veulen gekocht en opgeknapt. Ondanks de drukte was en is Henk zeer actief als vrijwilliger in het verenigingsleven. Zo organiseerde de KPJ Ysselsteyn - waar hij lid van was - van 1977 tot 1989 een dorpszeskamp. Door zijn latere schoonvader Jeu Sonnemans werd Henk gevraagd scheidsrechter te worden bij de zeskamp in Veulen en vanaf 2003 is hij ook medeorganisator van het dorpsfeest in zijn woonplaats. Hij maakte deel uit van de organisatie van de Jan Litjens Fly-inn, was actief bij de klusgroep van de basisschool, jurylid bij de boomstamzaagwedstrijden, medeoprichter van de JAV en lid van de werkgroep die internet naar Veulen haalde. Daarnaast was hij nog leider van het schoolvolleybal en de voetbalclub in Leunen.

Van 2004 tot 2013 was hij lid van de Dorpsraad Veulen. Namens deze raad nam Henk deel aan het dorpsradenoverleg en in de periode 2007 tot 2013 was hij voorzitter. Begin 2016 trad hij toe tot het bestuur van gemeenschapshuis De Hoefslag en vanuit die functie neemt hij nog steeds deel aan de vergaderingen van het gemeenschapshuizenoverleg Venray. Het Gaolde Paerd krijg je niet alleen, dat krijg je samen. Want ook Ria was actief betrokken bij het Veulense verenigingsleven. Ze was lid van de werkgroep gezinsviering, bestuurslid van VSS, waarvan 5 jaar als voorzitster, betrokken bij diverse werkgroepen van de basisschool (o.a. het maken van de schoolkrant) en jaarlijkse bloemschikavonden bij VSS. Ook was ze actief betrokken bij de organisatie van het kerstspel in Veulen en momenteel maakt ze deel uit van de organisatie rond de herdenking van 75 jaar bevrijding Veulen. In 2010 ging het paar 't Dartele Veulen voor als prins Henk II en prinses Ria. Extra mooi was het feit dat een van hun zoons de jeugd in datzelfde jaar in het dorp voorging als jeugdprins Rens I.