Afbeelding
Foto:

VVD blijft terecht abracadabra aan de kaak stellen

VENRAY | De drie raadscommissievergaderingen van vorige week waren niet bepaald wereldschokkend. Sterker, de commissie Leven verviel donderdag zelfs. Woensdag viel er tussen de saaie bedrijven door toch een opmerkelijk puntje te noteren. Twee notities eigenlijk, met dank aan VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout. Hij deed wat hij al eerder beloofde te doen. En terecht.

Door Henk Baltussen

Maar het eerste opmerkenswaardig feitje komt op naam van Jens van Oers. Hij werd door commissievoorzitter Theo Francken gepresenteerd als het nieuwste commissielid van Samenwerking Venray. Bijzonder is dat hij pas 16 jaar is. Heel pas, want een dag voor zijn eerste optreden in de commissie was hij nog vijftien. Bij het agendapunt Kadernota Veiligheidsregio Limburg-Noord 2020, bedoeld om commissie en de raad in te lichten over de komst in april van de begroting van de Veiligheidsregio (opmerkingen kunnen daarin nog worden verwerkt), ging het er gezapig aan toe.

Harrie van Oosterhout hekelt mistig taalgebruik

Er waren wat vragen over de aanrijtijden van de brandweer en hoe het nu precies zit met het wel of niet tekort aan vrijwillige spuitgasten. Harrie van Oosterhout stelde een andere kwestie aan de orde. Hij gaf blijk dat hij de nota goed had gelezen. Maar hij snapte een gedeelte niet. De VVD-voorman vertelde het papier drie keer te hebben bestudeerd, maar hij kon er geen touw aan vastknopen. Het ging hierom: Met ingang van het begrotingsjaar 2020 maakt het aandeel in de beheerskosten van de gemeenschappelijke Meldkamer in Maastricht geen onderdeel meer uit van de begroting van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Daartegenover staat een korting op de BDUR van circa 500.000 euro. Het tekort dat hierdoor ontstaat wordt ten laste van de reserve transitiekosten schaalvergroting meldkamer gebracht. Indien de ontwikkeling zich voltrekt conform voorstel, is er ook vanaf 2022 een extra bijdrage nodig voor het aanvullen van het weerstandsvermogen. Dit hangt dan samen met de verwachte onttrekking reserve transitiekosten Meldkamer. Het viel stil in de raadszaal. Andere commissieleden konden Van Oosterhout geen helderheid geven over dit onvervalste stukje onbegrijpelijke, ambtelijke literatuur. Zelfs Maria Verheijen, juridisch medewerker van de gemeente Venray, die bij de commissie aanschoof om waar nodig verduidelijking te geven, moest passen. Harrie krijgt de antwoorden op schrift. Maar volgens Verheijen zal het allemaal wel loslopen. Want de gemeente had op dat punt geen zienswijzen ingediend. Een hele geruststelling. Daar gaat het echter niet om. Het feit dat met regelmaat teksten in stukken opduiken waar geen touw aan vast is te knopen, maar waar de fracties meestentijds wel hun steun aan geven, stelt minder gerust.

Hou de ambitie jongeling Jens van Oers overeind

Van Oosterhout beloofde tijdens de afgelopen begrotingsbehandelingen extra alert te zijn op cryptisch en verholen (lees onbegrijpelijk) taalgebruik in raadsstukken. Dat zou iedereen moeten doen. Want het gros zal niet snappen wat hierboven staat. Hoe meer vragen erover worden gesteld, des te begrijpelijker zullen op den duur de raadsstukken worden. Ook niet verkeerd met het oog om de kloof tussen politiek en burger te verkleinen.

En vooral niet slecht voor jongemannen als Jens van Oers, die met ongetwijfeld veel ambitie aan het raadswerk gaat ruiken. Om je vervolgens door mistige woorden, raadselachtige regels en taaie teksten te moeten wurmen, doet die ambitie geen goed.