TC Rodhe naar de rechter

VENRAY | Tennisclub Rodhe uit Venray neemt een advocaat in de arm om het besluit van de gemeente Venray, die de vereniging een subsidie van ruim 73.000 euro weigert te geven, aan te vechten. Rodhe-bestuurslid Rob Olthoff is helder: "Er zit niets anders voor ons op."

Door Henk Baltussen

"Het is wel te zot voor woorden om tegen je eigen gemeente te moeten vechten", vervolgt Olthoff. "Maar het besluit van het college is onbegrijpelijk. Waarom worden tennisverenigingen buitengesloten van regelingen die voor elke sportvereniging wel toegankelijk zijn? Het is voor ons niet te snappen."
Ook nadat de commissie Bezwaarschriften van de gemeente Venray naar de grieven van TC Rodhe had gekeken en daarover advies uitbracht, houdt het college de afwijzing van de subsidie in stand. 'De gevraagde subsidie valt niet binnen het gemeentelijk beleid', stelt het college in de afwijzingsbrief.
De tennisclub vroeg zich af waarom de gemeente in 2012 TC Leunen wel subsidie verleende, en hoe het kan dat enkele jaren later Rodhe en ook TC Venray en TC Oostrum achter het net vissen? "Hoe zit het dan met het gelijkheidsbeginsel?", vraagt Olthoff zich af. De gemeente geeft nu toe in 2012 fout te hebben gezeten met de geldelijke steun aan TC Leunen. 'Dit besluit is destijds helaas niet op goede gronden genomen', laat het college weten.
Als de gemeente met het oog op TC Leunen en Rodhe het gelijkheidsbeginsel letterlijk volgt, zou ze voor de tweede keer de fout in gaan. Dat voorkomt het college nu door niet op de gelijkheidsbeginsel-eis van Rodhe in te gaan.
Rodhe wil zes smashcourt-tennisbanen opknappen. De toplagen moeten onder meer worden vervangen. Dat kost zo'n 120.000 euro waarvan, wat Rodhe betreft, de gemeente een subsidiebedrag van 73.000 euro voor haar rekening neemt. "Hoe we de renovatie nu voor elkaar moeten krijgen, weet ik niet", zegt Olthoff. "We voeren het onderhoud al uit met eigen mensen."
TC Venray wil 328.000 euro subsidiegeld voor onder meer renovatie van zeven tennisbanen en verduurzaming van het clubhuis. TC Oostrum wil drie tennisbanen vervangen en vroeg daarvoor een bijdrage van ruim 60.000 euro aan de gemeente.
"Misschien dat we met het maken van vervolgstappen tegen de gemeente samen kunnen optrekken", stelt Olthoff. "Het is onbegrijpelijk hoeveel geld aan de hockeyclub wordt besteed. Het is een slecht argument, wij gunnen ze het, maar wij hebben er een slecht gevoel bij."