De jeugdhoogheden van de basisscholen verzamelen zich voor een groepsfoto op de trappen in het Odapark.
De jeugdhoogheden van de basisscholen verzamelen zich voor een groepsfoto op de trappen in het Odapark. Foto: Hoedemaekers

Jeugdhoogheden warmen zich op

VENRAY | Warmlopen voor carnaval, of vastelaovend zoals ze het in Limburg liever horen. Dat deden woensdagmiddag alle basisschoolprinsen en -prinsessen en andere jeugdige hoogwaardigheidsbekleders in het Odapark. Om te beginnen met een groepsfoto op de museumtrappen.

Door Henk Baltussen

Letterlijk warmlopen is niet nodig. Met temperaturen tegen de twintig graden lijkt het alsof het zomercarnaval op uitbreken staat. 'En allemaal lachen naar de camera', roept de fotograaf naar de prinsen en prinsessen, een verloren nar en wat adjudanten. 'Welke camera?', roept een een bijdehandje vanaf de trappen. De adellijke jeugdigen schieten massaal in de lach. De spitsvondige prins heeft wel gelijk. Want achter de hoffotograaf staat een pelotonnetje ouders en begeleiders met mobieltjes de kleurig en deftig uitgedoste meute te vereeuwigen.
Alle scholen uit de dorpen en wijken van Venray zijn door hun carnavaleske heersers vertegenwoordigd in het door de lente bevangen Odapark.
Zoals prins Aaron (Ndungulu) van De Bongerd aan de Eikenlaan in Venray. De ouders van de groep 7-leerling zijn afkomstig uit Congo en via Venlo in Venray terechtgekomen. Aaron is opgegroeid met carnaval en vind het niet gek dat hij dit jaar de schoolprins is. "Ik ben een feestbeest.", lacht hij breeduit na de fotosessie. "Heel leuk om dit meemaken. Nee, een eigen prinsenwagen heb ik niet."

En weg is hij, het museum in waar hem en zijn collega's een bijzondere middag staat te wachten. "Ze krijgen allemaal uitleg wat carnaval nu eigenlijk inhoudt, waarom er bijvoorbeeld een boerenbruiloft is." Aan het woord Jan Broeren van de Jeugdvastelaovesraad Rooj, een werkgroep die hij bemandt samen met Gerrit Linders, Han Heldens en Antoon van der Sterren. Alle vier geroutineerde carnavalsvierders die zich het hele jaar door vrijwel alleen maar bezighouden met het Venrayse jeugdcarnaval.

De fotosessie in het Odapark is een onderdeel van hun activiteiten die ze jaarlijks ontplooien. "We werken ook samen met de veertien carnavalsclubs uit de dorpen en Venray", zegt Linders. "Het is de veertiende keer dat de schoolprinsen op de foto gaan. Ze krijgen straks ook les in het tekenen van carnavalsposters. Na afloop is er een onderscheiding en een afdruk van de foto die zojuist buiten is gemaakt. De school krijgt later een grote foto van de hele groep."
Jeugdvastelaovesraad Rooj wil de jeugd op allerlei manieren kennis laten maken met carnaval. "Want van de jeugd moeten we het in de toekomst immers hebben", stelt Broeren, die zelf nooit een prinsensteek op had, maar wel tal van functies binnen de Venrayse carnavalswereld bekleedde. Hij mag ook een nieuwtje verklappen. "Volgend jaar komt er een vijftiende carnavalsvereniging bij. In wijk Brukske. Ook daar gaan we mee samenwerken."