Vanaf links Yahya Hlimi, Roland de Vink en Timo Bosch.
Vanaf links Yahya Hlimi, Roland de Vink en Timo Bosch. Foto: Henk Lammen

'Veiligheid centraal'

Venray | Aan het begin van de week zijn de eerste contouren van vastelaovend in Venray al zichtbaar op het Schouwburg- en Henseniusplein. Als de marktkooplui op maandag later in de middag hun laatste koopwaren aan de man of vrouw brengen, verrijst voor Schouwburg Venray een stalen welkomstboog van prins Rob. Twee Venrayse beveiligingsbedrijven staan alle dagen paraat om de veiligheid van de carnavalsvierders te waarborgen.

Door Henk Lammen

Ze zien elkaar absoluut niet als concurrenten, maar vooral als collega's. Roland de Vink van De Vink Security en Yahya Hlimi van Secutor Security geloven heilig in samenwerking. "We botsen absoluut niet met elkaar. Integendeel, samen willen we zorg dragen voor een veilige carnaval. Bovendien kunnen we er ook samen een boterham verdienen", beweert Hlimi, de grootste van de twee beveiligingsbureaus, stellig.

Tijdens de carnavalsdagen zijn ze met hun teams nadrukkelijk aanwezig om het feest in goede banen te leiden. Een wakend oog dat vooral toeziet op een ordentelijk verloop van een bijna een week durend feest. De tenten op de pleinen, de horecazaken en evenementen als de Roetsj trekken duizenden bezoekers. Naast de inzet van 35 beveiligers worden straatcoaches, die worden aangestuurd door de gemeente Venray, ingezet om in Venray-centrum en de buitenwijken alles in goede banen te leiden. Via portofoonverkeer en een gezamenlijke app staan alle beveiligers met elkaar in verbinding. Om, indien nodig, overal te kunnen assisteren als er opstootjes dreigen of vechtpartijen uitbreken. "Communicatie is essentieel", aldus De Vink. "We draaien met een volle bezetting en kunnen samen inspelen op calamiteiten."

De Vink heeft de planning voor de carnavalsdagen rond, Hlimi is aan het begin van de week nog druk bezig om de puntjes op de i te zetten. Fingerspitzengefühl is het toverwoord voor een goede beveiliger. Een goed oor hebben is belangrijker dan de handjes laten wapperen. "De mensen drinken de hele dag alcohol. Je moet met dronken bezoekers vooral veel geduld hebben. Dat problemen niet escaleren. Dat vergt de juiste benadering", zegt commercieel manager Timo Busch, de nieuwe rechterhand van Hlimi in Venray. Preventieve controle is dan ook minstens zo belangrijk. Hlimi: "We controleren op drugs en alcohol, vooral bij jongeren onder de toegestane leeftijdsgrens. Maar ook op zakkenrollerij, verwarde personen. Als het in de huisregels van horecazaken staat, mogen we gasten fouilleren en tassen controleren. Verder wordt streng gecontroleerd op glaswerk en eigen drank tijdens bijvoorbeeld de Roetsj."

Beide beveiligingsbureaus zien het als een voordeel dat ze een 'thuiswedstrijd spelen'. De Vink: "Wij hebben affiniteit met Venray. Wij wonen, leven en werken hier. We kennen iedereen die voor overlast kan zorgen, mensen met een bepaalde status. Van de andere kant, ze kennen ons ook en we worden gewaardeerd voor ons werk." Over een ding zijn de drie het roerend eens. "Het moet een leuke, gezellige carnaval worden. Hopelijk met zo weinig mogelijk incidenten, maar als het nodig is grijpen we in. Om de goedwillende carnavalsvierders te beschermen en de veiligheid te handhaven. Daar zijn we klaar voor."