Amber (links) en Aya poseren trots met de gewonnen bekers tijdens het EK in Duisburg.
Amber (links) en Aya poseren trots met de gewonnen bekers tijdens het EK in Duisburg. Foto: Henk Lammen

EK-eremetaal Venrayse kickboksers

Venray | Goud en zilver tijdens de Europese kampioenschappen kickboksen in Duisburg (Duitsland) voor leden van thai- en kickboksvereniging Quinn Gym in Venray. Aya Najja (17) pakte de titel in de klasse -65 kg. in de leeftijdscategorie 16-17 jaar. In dezelfde gewichtsklasse werd Amber Swinkels (18) tweede in de categorie 18 jaar en ouder. "Met dank aan onze trainers. Zonder hun steun hadden we dit nooit gehaald", namen de twee jongedames uit Venray het slotakkoord voor hun rekening na een interview in de sportzaal van Quinn Gym.

Door Henk Lammen

Een ding hebben ze absoluut gemeen. Eerdere keuzes voor diverse sporten vielen niet goed uit. Paardrijden, voetballen, tennissen, hiphopdansen. Het oordeel is vernietigend: 'Ik vond het niks. In thai- en kickboksen vonden ze een meer dan boeiend alternatief. De jongste, Aya Najja, begon drie jaar geleden. "Een vriendin deed aan thaiboksen. Na een les samen is zij gestopt en ben ik gebleven", lacht de eindexamenleerlinge gymnasium aan het Raayland College.

Amber Swinkels wilde gaan paardrijden, maar mocht niet van haar moeder. Via de Jeugdsport Kennismakingsdagen (JSK) kwam ze als 12-jarige bij Quinn Gym terecht. Ze heeft zojuist de militaire vooropleiding VeVa afgerond en gaat binnenkort de opleiding onderofficier vliegoperaties bij Defensie volgen. "Ik wilde eigenlijk boksen, maar was te jong. Toen werd het thai- en kickboksen. Ik was meteen verkocht." Twee keurige meiden in een echte mannensport. Tussen macho's en stoere jongens. Ze benadrukken meteen dat dit imago geen oprecht meer doet. "Steeds meer vrouwen beoefenen de sport. Het is iedere training opnieuw een uitdaging. Je leert iedere keer nieuwe dingen. En naast inspanning is het mentaal gezien ook vooral ontspanning. Je kunt je heerlijk uitleven. Lekker het hoofd leegmaken", zegt Aya. Het is ook zeker geen sport om op straat tikken uit te delen aan lastige leeftijdgenootjes. "Dat kunnen we beter niet doen. Dan worden we op de club meteen aangepakt. Dat wordt niet getolereerd", maakt Amber duidelijk. Normen en waarden staan bij Quinn Gym hoog in het vaandel. "Het is heel goed voor je zelfvertrouwen en zelfbeheersing. De sport draait om kracht, snelheid en techniek, maar vooral ook uit discipline. En de motivatie vanuit jezelf."

Beide leuke, spontane jongedames bezitten meer dan gemiddelde talenten. Ze trainen drie, vier, vijf keer per week en nemen geregeld deel aan wedstrijden. Deelname aan het EK in Duisburg in de C-klasse is het voorlopige hoogtepunt. Al had het niet gescheeld of Aya was helemaal niet in de ring verschenen. "Het was een enorm lange dag. We zijn 's morgens vroeg op weg gegaan en ik was pas 's avonds aan de beurt om te vechten. Een half uurtje voor mijn eerste partij zei ik tegen de trainer 'ik heb het gehad, ik vecht niet.'" Ze bedacht zich tot haar geluk en veegde in drie partijen de vloer aan met haar tegenstanders met als beloning goud en een megabeker. "Het ging wel lekker ja", straalt ze. "Zenuwen? Ja, die heb ik zeker. Vlak voor het gevecht bereiken die het toppunt. Maar als eenmaal de bel gaat, gooi je alles van je af."

Amber knikt instemmend. "Tijdens het opwarmen, als je bijna aan de beurt bent, giert de adrenaline door je lijf. Maar als de eerste klappen worden uitgedeeld, denk je nergens meer aan. Dat is ook het fijne aan de sport. Als je verliest, kun je niemand de schuld geven. Dan ligt het helemaal aan jezelf. Als je maar het gevoel hebt, alles te hebben gegeven."